Evo što zastupnik Snage Goran Aleksić kaže o ovrsi koja je razljutila profesora Lauca

Saborski zastupnik Snage Goran Aleksić osvrnuo se na ovrhu koja se proširila medijima i internetom.

Profesoru prekipilo zbog nevjerojatne ovrhe: Odvjetničko društvo i uprava KBC-a udružili u «zločinačku organizaciju»

Pronašao sam na facebooku račun o kojem se govori ovih dana. Pa evo mojeg komentara, nakon konzultacija s pravnicima koji razumiju problematiku:

1. Račun je na ukupno 247,75 kn, a ne na cca. 700 kn točno 688,13 kn, kao što se govori javno.

2. Ako ovršenik ne plati 247,75 kn u roku od 8 dana i/ili ne prigovori tome iznosu, tek onda nastaju predvidivi troškovi u budućnosti od 688,13 kn.

To su bili fakti, a sada o onome što nije dobro. Nije dobro što se omogućuje javnobilježničkim uredima i odvjetničkim uredima da zarađuju više stotina posto u odnosu na vrijednost duga glavnice. Kako to promijeniti? Vrlo jednostavno. Izmjenama Ovršnog zakona propisati sljedeće:

a) Ako netko unajmljuje odvjetnika, neka ga i plati. Drugim riječima, neka svatko snosi svoj dio troška ovrhe.

b) Umjesto javnih bilježnika stvari prebaciti isključivo u nadležnost sudova.

c) Maksimalno digitalizirati kompletan postupak ovrhe.

U svemu tome, moram dati i savjet svima nama, pa tako i sebi. Kada znamo da smo negdje ostali dužni, moramo o tome voditi brigu. Nisam bio jednom u bolnici. I ponekad mi u bolnici nisu ispostavljali račun odmah, nego su ga slali doma na kućnu adresu. Moram reći, da u takvim situacijama ne smijemo biti pasivni. Ako znamo da smo dužni, moramo očekivati račun, pa ako račun ne stigne, moramo zvati onoga kome smo dužni i pitati ga što je s računom. To što pišem nije nikakav prigovor ovršeniku, nego je to savjet svima nama, pa i meni, kako bismo se trebali ponašati.

Osim toga, svakako trebamo voditi računa i o zastari. Ako neki račun koji je u zastari stigne nakon što je dug zastario – sve što trebamo jest u roku 15 dana dati prigovor zastare i ne plaćati takav račun. Npr. računi za režije zastarijevaju za jednu godinu. Ako se netko sjeti nakon godinu i jednoga dana, a da prethodno nije poduzeo nikakve radnje za prekid zastare – zastara je nastupila!

Neću više širiti temu, uskoro će Udruga Franak imati tribinu na tu temu, pa ćete moći iz prve ruke čuti jako dobre savjete! Ne od mene – nego od ljudi koji to puno bolje znaju i razumiju. 🙂

Facebook Komentari