U olujnom nevremenu u Poljskoj poginulo je od sinoć dvoje Poljaka, a 39 je ozlijeđeno

U olujnom nevremenu u Poljskoj poginulo je od sinoć dvoje Poljaka, a 39 je ozlijeđeno. Udari vjetra od preko 115 kilometara na sat zaustavljali su vlakove, a 840.000 Poljaka ostalo je noćas bez struje, priopćila je jutros poljska Državna vatrogasna straža.

Olujno nevrijeme Ksavije koje je u četvrtak iz Njemačke stiglo u Poljsku odnijelo je dva života. Poginuo je 67-godišnji muškarac u Lubuskom vojvodstvu na zapadu Poljske koji je pao s krova na koji je izašao da ga osigura pred divljanjem vjetra te je poginuo na mjestu. Preminula je i jedna žena u centralnoj Poljskoj na koju je pala grana a preminula je kasnije u bolnici.

“Ozlijeđeno je 39 osoba, od toga osmorica vatrogasaca. Od jučer do ovog jutra na terenu je 41.000 vatrogasaca. Oštećena je 891 zgrada, od toga 460 stambenih. Vatrogasci su na teren izlazili u 10.000 intervencija”, priopćila je jutros poljskim medijima glasnogovornik Državne vatrogasne straže Pavel Frontčak.

Bez struje je od sinoć zbog divljanja olujnog nevremena Ksavije ostalo 840.000 Poljaka u 3.800 gradova i naselja, priopćio je Centar za sigurnosti pri poljskoj vladi.

Nevrijeme je otežalo i željeznički promet, Poljske železnice morale su ga obustaviti na nekim dionicama, dok se ne raščisti popadalo drveće i granje s pruga, a sinoć su zbog oluje i Njemačke željeznice zaustavile promet preko Odre na poljsku stranu granice i time i vlakove na pruzi Berlin-Varšava.

“Stanje nije tragično ali je loše. Zaustavljeno je 10 vlakova. U njima je ostalo oko 1.400 putnika”, kazala je o stanju u željezničkom prometu na terenu Poljske državnoj televiziji TVP.info glasnogovornik Poljskih željeznica Intersiti, Agnješka Serbenjska.

Poljski meteorolozi objavili su jutros upozorenje da nevrijeme Ksavije ni danas ne jenjava u 12 poljskih vojvodstava i za sada su pošteđene samo istočne regije.

Poljske vlasti apeliraju na Poljake da ne izlaze ako ne moraju jer će udari vjetra dostizati mjestimično brzinu i do 130 kilometara na sat, javlja Beta.

Facebook Komentari