Gregurić: Poštenje, pravednost, ljubav i skrb za slabije, pristojnost, dosljednost i ustrajnost su vrline koje su nam duboko usadili

Zorica Gregurić iz Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara čestitala je svjetski Dan učitelja.

Čestitam i zahvaljujem svim divnim ženama i muškarcima koji su se odazvali ovom pozivu. Poučavanje je poziv, ne samo zanimanje. Danas želim zahvaliti mojim učiteljima i nastavnicima kroz osnovnu i srednju školu te profesorima s fakulteta. Imala sam sreću da me u jednom totalitarnom društvu poučavaju visokomoralne obrazovane osobe koje su prije svega poštovale svoje zvanje te u tom duhu odgajali i nas mlade naraštaje. Trpjeli su zbog svojim uvjerenja i poštenja no naučili su i nas kako za istinu, poštenje i odanost istinskim vrednotama vrijedi trpjeti i ustrajati u njihovu promicanju i očuvanju. Naravno kako je lakše pokleknuti, krenuti širokom cestom i gaziti sve pred sobom… takav put ipak ne ispunjava čovjeka i uvijek ostaje praznina koja generira novu pohlepu i bezobzirnost. Zato je iznimno važno da su nam oni koji oblikuju buduće generacije osobe kojima je stalo, jer za njihov utjecaj kroz obrazovanje, na razvoj društva u cjelini bez ikakvog pretjerivanja možemo reći kako je presudan.

Prvim životnim koracima učili su me moji roditelji i učitelji. Odrasla sam na selu, daleko od užurbanog grada pripremana za život i sve ono što će nam biti stavljeno na put kojim kročimo.

Poštenje, pravednost, ljubav i skrb za slabije, pristojnost, dosljednost i ustrajnost su vrline koje su nam duboko usadili i koje su ostale zauvijek upisane u našem biću. Stoga se trudim uvijek kada mi se pruži prilika zahvaliti i založiti se za sve one koji slijede svoje zvanje učitelja, nastavnika ili profesora, jer doista zaslužuju posebno poštovanje i mjesto u društvu. Zdravstveni radnici spašavaju živote, no prosvjetni radnici imaju daleko veću i važniju ulogu – oni nas pripremaju za život ne samo prenošenjem znanja, nego i svojeg iskustva, ali ponajprije ljubavi. To je ono što pamtimo cijeli život.

Zahvaljujući njima kao djeca žurili smo u školu s osmijehom i iščekivanjem. U naše doba nije bilo mobitela, kompjutora u učionicama, tableta.. Netko bi mogao pomisliti kako smo bili prikraćeni za mnogo toga, no istina je kako smo više bili u kontaktu i skladu jedni s drugima i prirodom.

Svako doba nosi svoje prednosti i nedostatke, no ono što će vas draga djeco naučiti u školi između ostalog jest i kako svaki nedostatak pretvoriti u prednost i izvući pouku. Odavno smo ušli u informacijsko doba, ključna je brzina i pravovremeni odgovor, no ne zaboravimo na ono što nas čini ljudima. Znanje i kreativnost su bitni, ali bez ljubavi samo prazna ljuska. Ljubaznost, dobrota, čovjekoljublje, milosrđe i suosjećanje djela su koja nas čine humanima i koja bi nas trebala voditi u svemu što poduzimamo, naši učitelji to znaju. Hvala Vam.

Čestitam Vam Vaš dan – Dan učitelja!

Zorica Gregurić

Facebook Komentari