Gazde su vjerovnici, oni će presuditi, a ne blog ni uprava

U Studio uživo na N1 televiziji gostuju Danko Sučević, ekonomski analitičar, i Željko Ivanković, urednik portala Ideje.hr i predavač na Vernu.

Sučević pojašnjava da se danas nije održala prezentacija revizije poslovanja, već prezentacija revidiranih financijskih izvješća.

“PWC ne smije sudjelovati u izradi financijskih izvješća, njih je napravila uprava. PWC nije utvrđivao vrijednosti i otpisivao obveze, to su radile uprve”, pojašnjava Sučević.

Ivanković kaže da bi se iznesene brojke najprije trebale proučiti da bi se o njima potom moglo raspravljati.

“Ima puno elemana koje je vrijedno raspraviti, ali, prvo čekamo blog, vrlo je moguće da će se pojaviti nekakav blog. Moj dojam je da je sve do 31. prosinca 2016. ono što se revidiralo, a u ovoj godini Agrokor, Konzum, Ledo, Poljoprvrideda – sve posluje sjajno. Što to znači? To je svjestan odgovor na blog. Blog je bio obrnut: “Dok sam ja bio – sve je bilo sjajno, a onda se sve otišlo nizbrdo.”

“To je više bitka tvrdnji, više nego što tu bitku možemo argumentirati podacima”, kazao je Ivanković.

“U ovom trenutku još ne znamo koje će se sve svađe započeti i kamo će odvesti. U toj bici će presudti vjerovnici, a ne blog ili nova uprava, oni će reći koliko nešto vrijedi. U ovom slučaju se gazde vjerovnici”, kaže Ivanković.

Revizorsko izvješće pokazalo je da je u maloprodajnom dijelu Agrokora u prošloj godini ostvaren neto gubitak od 2,2 milijarde kuna, od čega u Konzumu 1,9 milijardi kuna, kazao je u četvrtak izvanredni povjerenik u Agrokoru Ante Ramljak, predstavljajući rezultate kompanija iz sastava tog koncerna.U maloprodajnom segmentu revizija je obuhvatila Konzum i Tisak, a ukupan negativni efekt u 2015. i 2016. godini u tom segmentu iznosio je 2,5 milijardi kuna, kazao je Ramljak.

U poljoprivredi – Belju, PIK-u Vinkovci i Vupiku – ostvaren je neto gubitak u 2016. godini od 300 milijuna kuna, a u prehrani, koja obuhvaća Ledo, Jamnicu, Zvijezdu i PIK Vrbovec, 700 milijuna kuna.

U razdoblju od 2015. i 2016. godine ukupni negativni efekt na neto dobit u poljoprivredi dosegnuo je 200 milijuna kuna, a u prehrani 1,4 milijarde kuna, piše N1.

Revizija je pokazala oko 13 milijardi kuna manju vrijednost kompanija nego što je bila prikazana

Facebook Komentari