Šprajc otvorio ponude za nove borbene zrakoplove s natječaja iz 1945.

Zoran Šprajc u RTL Direktu najavio otvaranje ponuda za nove borbene zrakoplove.

– Ponude su poslale 4 zemlje. Tako Sovjetski Savez nudi eskadrilu svojih najboljih ratnih lovaca Jak-9. Jakovljevi su se dokazali na svim bojištima, lete brzinom od 600 km/na sat, a u naoružanju imaju top od 20 milimetara. Cijena je povoljna, ali MORH će se vjerojatno odlučiti za nekog proizvođača zapadnih saveznika.

Tu je i Messerschmitt BF 109, izuzetno moderan lovački avion, prvi s monokl kabinom kojemu se kotači mogu uvlačiti. Naoružan je s dva mitraljeza i jednim topom od 20 mm. Dokazali su se u španjolskom građanskom ratu, a njemački letački as Erich Hartmann u njemu je osvojio 352 zračna dvoboja. ‘Das avion’, što bi rekli – kazao je Šprajc i predstavio englesku i američku “ponudu”.

– Spitfire Super Marine je jedan od najbržih zrakoplova na svijetu koji leti brzinom od 750 km/h, izgrađen je od lakih legura, a krila su mu prekrivena čvrstim platnom. Naoružan je s četiri fiksna mitraljeza i dva fiksna topa od 20 mm, a može nositi čak dvije bombe ispod krila. Jednako interesantna je i američka ponuda, ne samo zbog ponude, nego najviše zbog Amerike.

Amerikanci nude P-51 Mustang, lovački avion brži čak i od Spitfirea. Mustang ide do 755 km/h i s najvećim doletom od čak 2700 kilometara. Naoružan je s čak 6 Browing strojnica, nekoliko projektila, a može nositi oko 450 kilograma bombi. To je i najskuplji avion u ponudi, ali Amerikanci uz njega nude i obilazak Bijele kuće, što će se sigurno svidjeti državnom vrhu – kazao je Šprajc.

– Iz režije me sad upozoravaju da su to ponude koje su pristigle na natječaj iz 1945., ali nema veze, ionako živimo negdje u tom vremenu, kojekakvi Fantomi i Gripeni od 500 milijuna eura su za neke moderne države, a ne za zemlju gdje još uvijek raspravljamo tko su bili ustaše i Švabe, za zemlju gdje župan mlati ženu, dožupan novinare i nikom ništa, osim narodu koji kao i 45. bježi prema Bleiburgu i dalje prema zapadnim saveznicima – zaključio je Šprajc.

Facebook Komentari