Blokirani: Ono što važi za Hansa iz Berlina važi i za Štefa iz Klanjca i očekujemo implementaciju u hrvatsko pravosuđe

Ovrhe su ogroman biznis u koji se malo ulaže a izvlači ogromna dobit i stoga će se i iz javnobilježničke komore kao i Hrvatske odvjetničke komore grčevito bore potpuno minorizirati odluku EU Suda u čijem se izrijeku se jasno kaže da se javni bilježnici ne mogu smatrati sudom i da se takve ovrhe moraju odmah obustaviti i za nas kao Udrugu je to jedino mjerodavno, kaže Mario Strinavić, glavni tajnik udruge Blokirani.

Ovo nije prvi puta da nam pokušaju nametnuti tezu da ono što vrijedi za građane EU ne vrijedi i za građane Hrvatske. Presuda Eu suda je jasna kao i presuda sutkinje Zagrajski, dakle, ono što važi za Hansa iz Berlina važi i za Štefa iz Klanjca i očekujemo implementaciju te presude u hrvatsko pravosuđe, kaže Strinavić.

Odvjetnik Mićo Ljubenko kaže „Odvjetnici su, kaže, jednako pouzdana služba pravosuđa kao i bilježnici, kojima je povjereno pravo zastupanja na sudu, izdavanja ovjerenih zk izvadaka i druge ovlasti i nema razloga da ne bi bili dovoljno sposobni ili pouzdani izdavati ovrhe u predmetima do 5000, odnosno 10.000 kuna.“

Za nas je ovo potpuno neprihvatljivo i dalje inzistiramo da ovršni postupci isključivo vrate u nadležnost hrvatskih sudova sustavom e-ovrha jer, ovdje se radi o jednostavnim ovršnim postupcima i onaj tko zna popuniti zahtjev za izdavanje osobne iskaznice može popuniti i zahtjev za pokretanje ovršnog postupka. Trošak ovog postupka je znatno manji od 250 kuna i uplaćivat će se u državni proračun od kojih ćemo graditi vrtiće i škole , a ne trpati ih u džepove javnih bilježnika i odvjetnika. Priča o tome da će se time dodatno opteretiti sudovi su najobičniji spin i to apsolutno nije točno. U RH je od 2011. izdano oko 8 miliona ovršnih rješenja. Da je uvedena e-ovrha po uzoru na Sloveniju i pristojba za prijedlog u visini od 35 €, umjesto u privatne džepove u državni proračun bi ovrhovoditelji uplatili 2.1 milijardu kuna, kaže Strinavić.

Nadalje, odvjetnik Ljubenko kaže da se „Pandorina kutija otvara i kroz komparativnu analizu jer Njemačka i Austrija ne poznaju javno bilježničku ovrhu“.

Upravo je to ono za što se udruga Blokirani i zalaže. Dakle ovršne postupke isključvivo vratiti u nadležnost sudova po modelu koji sam naveo i samim time usluge odvjetnika i javnih bilježnika neće biti više potrebne. Onaj tko si želi angažirati navedene neka si njihove usluge plati sam, kaže Mario Strinavić gl. tajnik udruge Blokirani.

Facebook Komentari