Bauk o Stazićevoj neovisnoj Istri: Qualsiasi confronto tra l’Istria e la Catalogna in qualsiasi contesto è inappropriato e inutile

SDP-ov saborski zastupnik Nenad Stazić podigao je puno bure svojom današnjom izjavom u Saboru kada je usporedio Istru i Kataloniju.

Istru je, kazao je SDP-ovac, u sastav Hrvatske vratio Josip Broz Tito. “A država se ova odriče i Tita i njegovog djela. Možda me ovaj katalonski referendum asocira na Istru. I Španjolska je po Ustavu unitarna, pa se Katalonija ne može odvojiti. I Hrvatska je unitarna, pa kad se već odriče i Tita i njegovog djela i kad Istrijan toliko uplaćuje, a ovako ih se vrijeđa mislim da bi Istrijani trebali razmisliti da postupe kao Katalonci”, rekao je Stazić.

Takav stav nije naišao na odobravanje dijela javnosti, ali i dobrog dijela SDP-ovaca. Stazićev kolega Arsen Bauk o svemu je iznio svoj stav na Facebooku.

“Duh Istre ostao je nepokoren. Mi nismo htjeli postati poslušno roblje. U ovim odlučnim časovima naš narod pokazao je visoku nacionalnu svijest. Dokazao je svima i svakome da je Istra hrvatska zemlja i da će hrvatska ostati. Svojim vlastitim snagama, ne čekajući da im drugi donesu slobodu, Istrani su ustali, jurnuli na kasarne uhvatili čvrsto oružje u svoje ruke, da njime brane svoje pravo i slobodu. Otvorena su vrata zloglasnih tamnica, i pušteni na slobodu dični sinovi nikad pokorene Istre. Nećemo više nikad dozvoliti, da se našom sudbinom drugi poigrava.” (Narodnooslobodilački odbor za Istru, rujan 1943.)

Svaka usporedba Istre s Katalonijom u bilo kojem kontekstu neprimjerena je i nepotrebna / Qualsiasi confronto tra l’Istria e la Catalogna in qualsiasi contesto è inappropriato e inutile”, napisao je Bauk jasno pokazavši da se ne slaže sa Stazićem.

Facebook Komentari