Vučić: Mečka došla pred njihova vrata, kako u slučaju Katalonije ne vrijedi referendum o nezavisnosti, a u slučaju Kosova odcjepljenje može

Nakon katalonskog referenduma i stava Europske komisije da je taj referendum nelegalan, valjda je jasno koliko je teško čuvati nezavisnost Srbije, rekao je predsjednik Aleksandar Vučić. Predsjednik je sazvao hitne konzultacije nakon priopćenja Europske komisije, javlja RTS.

Pitanje svakog građanina Srbije Europskoj uniji danas je – kako to u slučaju Katalonije ne vrijedi referendum o nezavisnosti, a u slučaju Kosova odcjepljenje može, i bez referenduma, rekao je predsjednik Vučić, odgovarajući na pitanja novinara povodom ishoda referenduma u Kataloniji i stava Europske komisije da je to izjašnjavanje nelegalno.

“Kako ste legalnim proglasili odcjepljenje Kosova čak i bez referenduma, i kako su to 22 zemlje Europske unije legalizirale to odcjepljenje, rušeći europsko pravo i temelje europskog prava, na kojem se temelji europska politika i politika EU”, zapitao je Vučić na konferenciji za medije s grčkim predsjednikom Prokopisom Pavlopulosom.

Vučić je javno zapitao kako će sada građanima Srbije obrazlagati europske integracije Srbije, iako, bez dileme, Srbija svoju budućnost vidi u EU, i zbog tipa društva kojem teže i zbog bolje ekonomije i drugih razloga.

“I što ću ja sada kada odem u Bruxelles, koje pitanje da postavim? Zašto smo mi Srbi najgore tretirani?”, naveo je predsjednik Srbije.

Kako, dakle, Katalonija ne može, a Kosovo može, na to Srbima neće biti odgovora nikada, primijetio je predsjednik Vučić.

Svjetski centri moći igrali su se kada su mislili da mogu prekrajati granice na Balkanu jer regija ne pripada Europskoj uniji, a sada, kada je “mečka (medvjedica ali i dresirani medvjed kojeg pokazuju po sajmovima) došla pred njihova vrata”, e, sada je, rekao je Vučić, situacija mnogo ozbiljna…

Ovo je najbolji primjer dvostrukih aršina (stara mjera za dužinu u Srbiji) i licemjerja svjetske politike, zaključio je Vučić.

Prema njegovim riječima, njegov sastanak s Putinom, prilikom posjeta, bio je zanimljiv svim novinarima zapadnih medija, dok sastanak njemačkog Sigmara Gabriela, istog dana, isto s Putinom, niko nije zabilježio.

“Sad je jasno valjda koliko je teško čuvati nezavisnost Srbije”, rekao je predsjednik Vučić i poručio svima koji vrše pritisak na njihovu zemlju da sada uzmu godišnji odmor, bar što se njihove zemlje tiče, “pošto ionako neće da ih sluša, te nek se pozabave mečkom pred svojim vratima”.

“Branit ćemo europske principe i demokraciju, ali ćemo štititi svoju nezavisnost”, rekao je Vučić.

“Ostaje nam da se borimo za svoju zemlju”

Prema njegovim riječima, Srbima ostaje da se bore za svoju budućnost, da rade sa svojim susjedima Albancima i da budu zahvalni za podršku svim europskim zemljama, Španjolskoj, Slovačkoj, Rumunjskoj, Ciipru i Grčkoj koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

“Ostaje nam da se borimo za svoju zemlju i da gledamo kako da rješavamo probleme, a ovo je pokazalo nabolji primjer dvostrukih aršina i licemjerja svjetske politike”, zaključio je predsjednik.

“Teško je i sve teže čuvati nezavisnost Srbije u donošenju odluka, ali sam ponosan što sam u tome uspio”, rekao je predsjednik Srbije i dodao da je prisegnuo na Ustav Srbije da će štititi njenu nezavisnost i cjelovitost i da će to i nastaviti da čini.

Odgovarajući na pitanja novinara o odlasku nekih političara iz Vojvodine u Barcelonu, Vučić je rekao da ne bi pridavao nikakav politički značaj njihovom putu.

To znači, ocijenio je, da neki ljudi na sjeveru Srbije dobro žive, imaju novca za turističke posjete, kao i za sprej i boje da pišu grafite i da ih mogu trošiti ne bi li sebi napravili neku kampanju.

Lider LSV-a Nenad Čanak boravio je u Barceloni na dan referenduma, a dan ranije na sjedištu stranke u Novom Sadu obješene su zastave Katalonije, a na nekoliko mjesta u Novom Sadu i još nekim gradovima u Vojvodini “osvanuli” i grafiti “Vojvodina = Katalonija”.

Počelo je: Liga socijaldemokrata Vojvodine izvijestila da su u više mjesta istaknute katalonske zastave

Facebook Komentari