Bivši načelnik PP Knin Miljenko Lelas: Dok Thompsona prijavljuju zbog Čavoglava, pijani pravoslavni svećenici bacaju molotovljeve koktele na hrvatske kuće!

Izvor: N1

U novom broju Hrvatskog tjednika izašao je intervju s Miljenkom Lelasom, koji je punih 17 godina bio načelnik Policijske postaje Knin.

Lelas je 2016. godine otišao u mirovinu na vlastiti zahtjev. Rijetki su slučajevi kada bivši policajci, a pogotovo načelnici, nakon uspješne karijere odluče istupiti u javnost. Zato ovaj intervju predstavlja svojevrsni novinarski raritet. Optužbe bivšeg načelnika Lelasa su iznimno teške za vrh hrvatske policije, ali i samu Vladu te premijera Plenkovića, čije naloge i politiku ministarstvo unutarnjih poslova provodi.

Doduše, ne bi bilo pošteno kriviti samo premijera i aktualnu Vladu, jer su se neka veoma dvojbena postupanja dogodila ranije, dakle tijekom mandata premijera Milanovića, ali i Oreškovića. Dakle, možemo govoriti o kontinuitetu selektivne primjene zakona kroz pristup, koji karakteriziraju dvostruka mjerila i pozitivna diskriminacija pripadnika srpske nacionalne manjine.

Svojedobno, mediji su pisali kako je Lelas otišao u mirovinu zbog utvrđivanja ozbiljnih propusta u njegovom radu, od strane interne kontrole u Policijskoj upravi Šibensko-kninskoj. Kako u Hrvatskom tjedniku navode, ti ozbiljni propusti se svode na činjenicu da je dvije godine odbijao podnijeti prekršajnu prijavu protiv Marka Perkovića Thompsona, jer je smatrao da za takvo postupanje nema nikakve zakonske osnove.

O nagloj promjeni politike prema pjesmi „Čavoglave“ Marka Perkovića Thompsona, Miljenko Lelas otkrio je sljedeće informacije: „Polovicom srpnja 2015. načelnik PU Šibensko-kninske Ivica Kostanić sazvao je uži kolegij na koji nisam bio pozvan, a tema je bila osiguranje proslave 20. godišnjice akcije Oluja. Sastanak je bio u Šibeniku. Na njemu su bili najbliži Kostanićevi suradnici, kao i nadležni iz centra SOA-e Zadar, Šibenik i Split. Kostanić je tada otvorio sastanak riječima „ Gospodo, ove će godine ova Policijska uprava u Kninu nastupiti represivno protiv Marka Perkovića Thompsona, ako bude pjevao pjesmu „Čavoglave“. Nakon sastanka mnogima nije bilo jasno zašto to radi. Kostanić je načelnik PU Šibensko-kninske i Thompson je svake godine tamo proslavljao obljetnicu Oluje na isti način i uvijek je pjevao svoju pjesmu. Tu nikada ova PU nije reagirala represivno, nisu mu se pisale prijave. S obzirom na to da me nije pozvao na sastanak, a tada sam bio načelnik PP Knin, bilo mi je sumnjivo. „

Burne reakcije na proslavu Oluje

Nakon burnih reakcija na ovogodišnju proslavu Oluje, u jednom od svojih tekstova iznio sam tezu o dvije Hrvatske, odnosno o potpuno različitim pristupima problematici pozdrava „Za dom spremni“, koja se očituje kroz suprotne političke odluke dva ministarstva iste Vlade. Naime, dok Ministarstvo branitelja Marku Perkoviću Thompsonu daje službeno priznanje za neizmjeran doprinos promocije Domovinskog rata i obrane dostojanstva braniteljske populacije, Ministarstvo unutarnjih poslova mu za potpunu isto djelovanje ispisuje prekršajne prijave. Htjeli to neki priznati ili ne, evidentan je raskorak ovih dva ministarstva u poimanju primjerene simbolike i pozdrava Domovinskog rata.

Problem o kojemu se šuti

Ali to nije jedini, a svakako ni najveći problem o kojem govori Miljenko Lelas. Prilikom vršenja dužnosti načelnika PP Knin, pod Lelasu jurisdikciju je spadalo i kninsko zaleđe te okolica, gdje i danas ima velikosrpskog divljanja, koje se povremeno manifestira i kroz pojedinačne bizarne i nasilne incidente u kojima sudjeluje i pravoslavno svećenstvo. Tako je poznat i slučaj razbijanja hrvatskog grba u kafiću, u Đevrskama. Glavni osumnjičeni za ovo kazneno djelo bio je iguman manastira Krka Aleksandar Bogojević. Informaciju o događaju, policiji je dojavio mještanin srpske nacionalnosti. O postupanju policije u slučaju igumana Bogojevića, bivši načelnik Lelas govori: „ Načelnik PU Ivica Kostanić pozvao me tada da dođem u ured. Tražio je da iguman ne bude priveden, nego da sam dođe u policijsku postaju i da ga zovem ja. Pozvao sam igumana, ali on je htio u Šibenik na razgovor s policijom. Na moje inzistiranje, pristao je doći u Knin. U tome trenutku mi, dakle, imamo izjave svjedoka o tome što se događala u Đevrskama. Osim igumana, u događaju je sudjelovalo još devet popova. Svi su bili u pijanom stanju, šutali su svoje kape nogama, iguman je razbio i svoje naočale dok je razbijao hrvatski grb koji je skinuo sa zida. Imali smo sve elemente za privođenje i pritvaranje igumana u istražni centar, a zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, ali, eto, zahvaljujući načelniku Kostaniću njemu je omogućeno da dođe sam i da prođe bez pritvaranja. Iguman nije priznao da je razbio grb, ali je priznao da je pjevao četničku pjesmu „Moj stari djedo, sila je izgledo, I danas je ljuta zmija, kokarda mu sija..“

Bacanje molotovljevih koktela

Sljedeći slučaj koji navodi Lelas zvuči nevjerojatno: „Imali smo i slučaj u kojemu je pravoslavni svećenik Predrag Živković u Markovcu kod Knina bacio molotovljev koktel na hrvatsku kuću u kojoj živi Ante Pavlović sa svojom obitelji. Na toj kući, uz prometnicu, istaknut je veliki hrvatski grb. Nakon kriminalističke obrade ustanovili smo da je pravoslavni svećenik u lokalnom kafiću boravio sa društvom koje je skupa s njim bilo u alkoholiziranom stanju. Tada su odlučili otići do kuće pravoslavnog svećenika i pripremiti molotovljev koktel te ga baciti na hrvatski grb. Obitelj je čula zvukove glazbe i automobila te izašla na balkon. Kad su vidjeli obitelj na balkonu, počinitelji su se zbunili i bacili molotovljev koktel na auto obitelji, te nakon toga pobjegli. Nakon privođenja, svećenik je priznao da je on sve isplanirao i učinio jer nije mogao više na toj kući gledati hrvatski grb koji ga je iritirao. To nije u medijima nigdje zabilježeno.“

Neovisno o svjetonazorima, svaki građanin Republike Hrvatske, koji posjeduje makar elementarni građanki moral, morao bi se upitati što bi bilo da je situacija obrnuta i da su katolički svećenici ti koji bacaju molotovljeve koktele na srpske kuće? Izgleda da živimo u medijskoj blokadi. Dok i o najmanjem „U“ na zidu izvještavaju svi mediji, ovakve priče su zataškavane. Pijano pravoslavno svećenstvo razbija hrvatsko znakovlje i baca molotovljeve koktele na hrvatske kuće?! Pa ljudi moji, gdje mi to živimo?, prenosi dnevno.hr.

Facebook Komentari