Birališta su zatvorena, španjolski konzervativni premijer i vođa socijalističke oporbe su kategorički protiv odcjepljenja Katalonije

U 20 sati zatvorena su birališta u španjolskoj pokrajini Kataloniji gdje su se tijekom današnjeg dana stanovnici izjašnjavali o nezavisnosti unatoč zabrani referenduma od strane Ustavnog Suda Kraljevine Španjolske i intervenciji policije iza koje je ostalo sedam stotina šezdeset i jedna ozlijeđena osoba, a među kojima je i dvanaest policajaca.

Tijekom noći očekuju se izjave katalonskog predsjednika Carlesa Puigdemonta i Casamajóa te objava rezultata koje španjolska vlada ne priznaje. Sam referendum bio je protivan španjolskom ustavu a javnosti će se obratiti španjolski premijer Mariano Rajoy Brey u Madridu.

“Mogu vam jasno reći ono što svi vi već znate – danas nije bilo referenduma o samoodređenju Katalonije. Prisustvovali smo običnoj predstavi”, istaknuo je španjolski premijer Mariano Rajoy Brey dodavši da većina Katalonaca nije sudjelovala u današnjim događanjima.

Španjolska policija objavila je da je od jutra zatvorila devedeset i dvije škole gdje su se nalazile biračke kutije nakon što autonomna katalonska policija nije reagirala.

Državno odvjetništvo moglo bi podići tužbu protiv te “političke policije”, navodi dnevnik političkog centra “El País: el periódico global”, pozivajući se na izvore u pravosuđu. U drugim školama, poput osnovne uz ulicu La Rambla u centru Barcelone izjašnjavanje je nastavljeno nakon što je bio srušen informatički sustav.

Regionalna vlada objavila je večeras da je policija zatvorila tri stotine i devetnaest glasačkih mjesta. Katalonska vlada planirala je glasanje na dvije tisuće i tristo biračkih mjesta, no ostalo je nepoznato koliko ih je bilo otvoreno.

Prosvjedovalo se danas u središtu Barcelone i protiv referenduma o nezavisnosti koji se odvija u španjolskoj pokrajini Kataloniji. Protivnici referenduma pozvaju na jedinstvo Kraljevine Španjolske i uhićenje katalonskog predsjednika Carlesa Puigdemonta i Casamajóa

Nastojeći maknuti zagovornike referenduma koji su mirnim otporom blokirali ulaze u škole policija je koristila gumene metke i pendreke ozlijedivši stotine građana. U sukobu je ozlijeđeno dvanaest policajaca te su četiri osobe privedene od kojih jedna maloljetna. Liječničku pomoć zatražilo je 761 osoba, izvijestila je katalonska medicinska služba.

Glasnogovornik katalonske vlade kazao je kako će Vlada Kraljevine Španjolske odgovarati pred međunarodnim tijelima zbog nasilja. “Španjolska država vrlo se kompromitirala i završit će na međunarodnim sudovima”, kazao je Jordi Turull i Negre na konferenciji za novinare. On je dodao da slijedi prebrojavanja milijuna glasova, no ne zna kada će to biti dovršeno.

Podsjetimo, prosvjedovalo se danas u središtu Barcelone i protiv referenduma o nezavisnosti koji se odvija u španjolskoj pokrajini Kataloniji. Protivnici referenduma pozvaju na jedinstvo Kraljevine Španjolske i uhićenje katalonskog predsjednika Carlesa Puigdemonta i Casamajóa.

Nastojeći maknuti zagovornike referenduma koji su mirnim otporom blokirali ulaze u škole policija je koristila gumene metke i pendreke ozlijedivši stotine građana. U sukobu je ozlijeđeno dvanaest policajaca te su četiri osobe privedene od kojih jedna maloljetna. Liječničku pomoć zatražila je 761 osoba

‘Živjela Španjolska’, ‘španjolska Katalonija’ i ‘nacionalno jedinstvo’ vikali su mlađi desno orijentirani prosvjednici. Oni su se okupili podno spomenika Cristóbalu Colónu, poznatijem kao Kristofor Kolumbo, mašući španjolskim nacionalnim zastavama, a skup je osiguravala katalonska interventna policija.

Više kombija španjolske nacionalne policije prošlo je pored skupa od kuda su ih prosvjednici pozdravili pljeskom vičući ‘ovo je naša policija’ i ‘Puigdemonta u zatvor’, prenose španjolski mediji.

Konzervativni premijer Kraljevine Španjolske, Mariano Rajoy Brey rekao je kako je za 761 ozlijeđenu osobu u Kataloniji prilikom policijske akcije odgovorna katalonska vlada jer je kršila zakon nastojeći organizirati nezakoniti referendum.

Tijekom današnjeg referenduma u Kataloniji, 761 osoba je ozlijeđena

“Odgovorni za to su jedino i isključivo oni koji su promovirali kršenje zakona i razbijanje suživota. Nemojte tražiti druge krivce, jer ih nema”, izjavio je premijer Mariano Rajoy Brey na konferenciji za medije u Madridu. “Mi smo napravili ono što smo morali napraviti. Ispunili smo svoju obvezu, ponašajući se u skladu sa zakonom, i samo sa zakonom. Država je odgovorila čvrsto i trezveno”, dodao je. Nakon što autonomna katalonska policija nije prema nalogu suda zatvorila škole gdje su zagovornici referenduma unijeli biračke kutije i listiće, španjolska policija je krenula po materijal zatvorivši devedeset i dvije škole pri čemu su građani na ulazima pružali mirni, pasivni otpor no četiri osobe su uhićene zbog odbijanja naredbi i napada na policijske dužnosnike.

“Dokazali smo da je naša demokratska država sposobna braniti se od ozbiljnih napada poput ovog koji je pokušan ovim nezakonitim referendumom. Neka odustanu od novih koraka na putu koji ne vodi nikamo”, dodao je Mariano Rajoy Brey, predsjednik vlade desnog centra. Zahvalio je na podršci Europskoj uniji, najvećoj oporbenoj stranci u Kraljevini Španjolskoj, socijalističkoj radničkoj stranci (PSOE) te stranci centra Građani.

Katalonski predsjednik Carles Puigdemont i Casamajó za kojeg se otvoreno već govori da će biti uhićen i procesuiran zbog kršenja Ustava Kraljevine Španjolske (lijevo gore) i pobornici referenduma za Kataloniju

“Mogu vam jasno reći ono što svi vi već znate – danas nije bilo referenduma o samoodređenju Katalonije. Prisustvovali smo običnoj predstavi”, istaknuo je španjolski premijer Mariano Rajoy Brey dodavši da većina Katalonaca nije sudjelovala u današnjim događanjima.

“U toj neodgovornoj politici neki su pokušali utišati one koji misle drukčije. Povrijedili su temeljna prava te prekoračili osnovne granice demokratskog dekora”, obrušio se na katalonsku vladu koja zagovara odcjepljenje i stvaranje republike.

Konzervativni premijer Kraljevine Đpanjolske, Mariano Rajoy Brey i Pedro Sánchez Pérez-Castejón, vođa socijalističke stranke PSOE su definitivno protiv bilo kakvog odcjepljenja Katalonije od Kraljevine Španjolske

Premijer Mariano Rajoy Brey je pozvao ostale stranke u španjolskom parlamentu na zajedničko promišljanje budućnosti s kojom se trebaju suočiti ujedinjeni.

Nakon njega je konferenciju za medije održao Pedro Sánchez Pérez-Castejón, vođa socijalističke stranke PSOE. “Mi ćemo biti na visini zadatka. Bit ćemo garancija stabilnosti jer podržavamo pravnu državu”, rekao je. Narodna stranka desnog centra i lijevi centar PSOE mijenjaju se na vlasti u Kraljevini Španjolskoj posljednja četiri desetljeća te se protive izmjenama Ustava koje bi ozakonile referendum u španjolskoj pokrajini Kataloniji. Po svemu sudeći, referendum o neovisnosti Katalonije izgleda da nije uspio. (Theo Ljubić, El País: el periódico global)

Facebook Komentari