Ukrajinski glavni zapovjednik Viktor M. Muženko: “Rusija laže o broju vojnika na vojnoj vježbi!”

Ruska Federacija je nakon održanih vojnih vježbi u Bjelorusiji ondje ostavila dio svojih vojnika i oklopnih sredstava iako je obećala da to neće učiniti, rekao je za britansku novinsku agenciju Reuters ukrajinski glavni zapovjednik Viktor Mikolajovič Muženko.

Glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu istaknula je da je veličina i razina ruske vojne vježbe “Zapad” znatno premašila ruske najave uoči održavanja.

U razgovoru s novinarima održanom u vojnom zrakoplovu u četvrtak navečer, Viktor Mikolajovič Muženko je rekao da je Rusija povukla samo nekoliko jedinica iz Bjelorusije i da je od početka lagala o broju vojnika na vojnoj vježbi.

Ruske trupe u Bjelorusiji

Njegove izjave mogle bi pogoršati već napete odnose između dviju susjednih država, a  proturiječe i tvrdnjama glasnogovornika bjeloruskog ministarstva obrane koje je reklo da je posljednji vlak s ruskom opremom i vojnicima napustio Bjelorusiju u četvrtak. Rusko ministarstvo obrane još nije odgovorilo na Reutersov upit o ovoj temi.

Ukrajinski tenkovi nadomak granice s Bjelorusijom

Glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu istaknula je da je veličina i razina ruske vojne vježbe “Zapad” znatno premašila ruske najave uoči održavanja.

Te su vojne vježbe izazvale veliku zabrinutost Ukrajine i zapadnih država, a Ruska Federacija službeno tvrdi da se temelje na obrambenom scenariju, da je njihova veličina u skladu s međunarodnim pravilima i da su optužbe kako je to krinka za invaziju na Poljsku, Litvu ili Ukrajinu lažne. (Theo Ljubić, Reuters)

Facebook Komentari