Baskijska organizacija ETA službeno proglasila Kraljevinu Španjolsku “tamnicom naroda”

Baskijska separatistička organizacija u Kraljevini Španjolskoj, ETA osudila je službeni odgovor Madrida na težnje pristaša nezavisnosti u Kataloniji, ocjenjujući kako je Kraljevina Španjolska “tamnica naroda”, u priopćenju koje je objavio baskijski dnevnik Gara.

Kraljevina Španjolska pokazuje da je “tamnica naroda negirajući nacionalni identitet katalonskih zemalja”, službeno ističe organizacija kojoj se pripisuje smrt najmanje osam stotina dvadeset i devet osoba u ime borbe za nezavisnost španjolskih pokrajina Baskije i Navarre, do službenog prekida nasilja 2011. godine.

Organizacija ETA smatra kako kriza nastala u Kraljevini Španjolskoj zbog želje katalonskih separatističkih čelnika da organiziraju zabranjeni referendum o samoodređenju 1. listopada ove godine pokazuje da država ima “strukturalni problem”, javlja francuska novinska agencija AFP.

Učesnica referenduma o nezavisnosti Katalonije uz katalonsku policiju kojoj službeni Madrid ne vjeruje da će štititi Ustav

“Nakon četiri desetljeća, režim iz 1978. godine (datum usvajanja Ustava) pokazao je pravo lice. U Kataloniji smo vidjeli na kojim stupovima počiva: nametanje, ovisnost i ugnjetavanje”, nastavlja baskijska separatistička organizacija.

Pristaše nezavisnosti na vlasti u Kataloniji od početka 2016. godine odlučili su organizirati u nedjelju 1. listopada ove godine referendum o samoodređenju bez pristanka Madrida i unatoč zabrani Ustavnog suda Kraljevine Španjolske.

Policija Kraljevine Španjolske drži na odstojanju katalonske prosvjednike i pobornike nezavisnosti

U međuvremenu je službeni Madrid, unatoč katalonskoj policiji, u pokrajinu Kataloniju poslao jaka policijska pojačanja iz Madrida, obzirom kako smatraju da katalonski policajci neće štititi Ustav te pripadnike vojnih oružanih snaga Kraljevine Španjolske koji su raspoređeni na svim važnijim mjestima od javnog značaja. (Theo Ljubić, AFP, Gara)

Facebook Komentari