Ni vapaji Aleksića, ni pravomoćne presude protiv banaka nisu pomogle da saborski odbor stane na stranu malog čovjeka

Odbor za gospodarstvo ne podržava obeštećenje građana 6:2, objavio je zastupnik Snage Goran Aleksić na svom fb-profilu.

Ranije je Aleksić objavio svoje očitovanje za Odbor, koje prenosimo u cijelosti:

Objavljujem svoje očitovanje za saborski Odbor za gospodarstvo za sutrašnju sjednicu toga odbora na kojoj će se raspravljati o zakonu kojim bi se omogućilo vraćanje preplaćenih kamata oštećenicima 7 (zasad 7 – nadam se i osmoj) osuđenih banaka:
25. rujna 2017.

Primio sam na znanje očitovanje Vlade RH o Zakonu o dopunama Zakona o zaštiti potrošača u kojem Vlada RH daje negativno mišljenje o prijedlogu zbog navodno povratnog djelovanja zakona te zbog suprotnosti s odredbama Ovršnog zakona.
Smatram da je zakon potrebno donijeti iz sljedećih važnih razloga:

1. Da bi se decidirano riješilo pitanje zastare potraživanja koja se naslanjaju na kolektivne sudske sporove.
2. Da bi se omogućilo obeštećenje preko 100.000 potrošača oštećenih nezakonitim poslovanjem 7 hrvatskih banaka, što je jasno i nedvojbeno utvrđeno u kolektivnom sudskom procesu.

Potrošači su temelj gospodarstva RH, oni su temelj rasta BDP-a kroz uvećanu potrošnju, a istodobno su zadnjih 15 godina bili izloženi, i još uvijek su izloženi nesavjesnom i nepoštenom poslovanju hrvatskih banaka, pri čemu niti HNB, niti vlast ništa nisu učinili da takvo nesavjesno i nepošteno odnosno nezakonito poslovanje banaka zaustave, pa tako banke i danas naplaćuju kamate koje nisu utemeljene na ugovorenim odredbama o cijeni, nego su utemeljene na samovoljnim odlukama banaka. Banke su teško oštetile potrošače nezakonitim načinom određivanja cijene u preko 100.000 kredita i potrebno je sve te potrošače obeštetiti sustavno, budući da veliki dio potrošača nije osviješten o svojim pravima, a postoji i više ili manje opravdan strah od sudskih postupaka, pa se građani nerado odlučuju na tužbe za zaštitu svojih prava.

Budući da je već utvrđena relevantna sudska praksa, nema zapreka da se problem riješi sustavno, upravo na temelju relevantne sudske prakse.

Smatram da zakon nema povratno djelovanje, jer se odnosi na obeštećenja koja nisu u zastari, a tek kada bi se ulazilo u predmete koji su zastarjeli, mogli bismo govoriti o povratnom djelovanju.

U prilogu dostavljam dvije pravomoćne presude u kojima je jasno utvrđeno da banke moraju vratiti preplaćene kamate, pripadajuće zatezne kamate kao i to da nema zastare potraživanja po principima koji se predlažu u zakonskome rješenju.

Napominjem da je španjolska vlast nakon presude Suda EU C-154/15 donijela zakon kojim je obeštetila potrošače. U tome slučaju banke su ograničile ugovorima kamatni minimum i nisu smanjivale kamatne stope. Sud EU-a je odlučio da je to nepošteno, a Španjolska je donijela zakon kojim je sustavno obeštetila sve potrošače (Ley 1/2017).

Mađarska je također nakon presude Suda EU C-26/13, gdje se radilo o pojedinačnom kršenju prava na temelju kojega je utvrđeno masovno kršenje potrošačkih prava, trima zakonima vratila preplaćenu kamatu, razliku kupovni-prodajni tečaj CHF te je konačno izvršena i konverzija CHF kredita u forinte za tisuće potrošača.

Spreman sam u potpunosti surađivati s Vladom RH i otkloniti između dvaju čitanja sve nesuglasice.

Proveo sam i javnu raspravu o prijedlogu zakona te su izvještaji na stranicama Sabora.

Predlažem Odboru za gospodarstvo da prihvati prijedlog zakona uz uvjet da se obvežem na suradnju s Vladom RH između dvaju čitanja radi usuglašavanja Konačnog prijedloga zakona o dopunama Zakona o zaštiti potrošača.

Mi smo predstavnici hrvatskoga naroda i ostalih hrvatskih građana, pa u tome duhu moramo raditi i svoj posao te sprječavati svakoga tko koristi poziciju jače strane i nastupa nesavjesno, nepošteno i nezakonito prema našim građanima. Zatvaranje očiju pred takvim postupanjem isto je što i pomaganje nesavjesnim subjektima da nepošteno posluju.

Molim da ovo očitovanje i prilozi budu stavljeni na stranice Hrvatskoga sabora kao prilog raspravi na sjednici Odbora za gospodarstvo.

Hvala unaprijed u ime 100.000 oštećenih potrošača!, stoji u očitovanju koje potpisuje zastupnik Goran Aleksić i u prilozima dodaje tri pravomoćne presude za preplaćene kamate.

Facebook Komentari