Analiza izbora u Njemačkoj: Za veliko iznenađenje na izborima za Bundestag se pobrinuo nepoznati birač

Njemačka kancelarka Angela Dorothea Merkel je u Münsteru izjavila da je "u našem interesu imati snažne transatlantske odnose ". No dodala je da je "loša vijest za svijet ako svi rade što ih je volja"

Merkeličina pobjeda ima gorak okus. Jer CDU i CSU su zabilježili dramatične gubitke. Liberali imaju razloga za slavlje, ali borbu za političku broncu u zemlji su ipak izgubili. Oteo im ju je AfD, analizira Deutsche Welle.

Za veliko iznenađenje na izborima za Bundestag se pobrinuo nepoznati birač. I ponovno očitao lekciju demoskopima. Jer stručnjaci za političko raspoloženje u zemlji su stalno Angelu Merkel vidjeli s oko 40 posto glasova. Na kraju je njezin CDU pak ostvario najlošiji izborni rezultat od 1949. godine. Zvučalo je skoro prkosno kada je savezna kancelarka u svojoj prvoj reakciji konstatirala: “protiv nas ne može biti formirana niti jedna vlada”.

SPD želi u oporbu

Unija je izgubila svoje glasove prepustivši ih prije svega FDP-u, ali i AfD-u. Istovremeno CDU i CSU nisu uspjeli mobilizirati dovoljno mladih birača. Presudno je na gubitke Unije utjecao katastrofalni rezultat CSU-a u Bavarskoj koji je osvojio više od 10 posto manje glasova nego 2013. Šef CSU-a Horst Seehofer je odmah nakon objavljivanja prvih rezultata najavio da će se njegova stranka pomaknuti znatno udesno. Pred CSU-om su 2018. i izbori za pokrajinski parlament.

Još jedan rekordno loši rezultat SPD-a Angeli Merkel zatvara put prema jednoj od mogućih koalicija. Vodstvo socijaldemokrata je vrlo brzo nakon što su prognoze objavljene najavilo da će izaći iz velike koalicije.

“Jamajka” ante portas

Matematički ostaje još opcija koalicije zvane “Jamajka” – CDU/CSU (crni), FDP (žuti) i Zeleni. To bi na saveznoj razini bila premijera. Već sada je jasno da će pregovori biti dugi i mukotrpni. Mogao bi od pomoći biti primjer takve koalicije u saveznoj pokrajini Schleswig-Holsteinu koja je na vlasti od lipnja ove godine. Na izbornoj zabavi zelenih se već puštala reggae-glazba.

Njemački parlament će se prvi put nakon više 60 godina sastojati od šest klubova zastupnika. Dva velika, Unija i SPD su zabilježili velike gubitke, četiri male stranke imaju se pravo osjećati kao izborni pobjednici jer se svi mogu pohvaliti s dobicima. Ali najviše razloga ima AfD – on će s oko 13 posto biti uvjerljivo treća najjača stranka u Bundestagu. Dvoznamenkasti rezultat je ostvario i FDP koji na prošlim izborima nije uspio prijeći izborni prag. Stranka ljevice je s 9 posto ostvarila svoj cilj, a Zeleni su s nešto malo više glasova ostvarili bolji rezultat nego što su smatrali mogućim. Ali sve ove tri stranke su uvjerljivo iza AfD-a.

Građani siti velike koalicije

Zajedno su Unija i SPD izgubili gotovo 14 posto glasova. S obzirom na veliku izlaznost (više od 75 posto, preko 4 posto više nego prije četiri godine) to je vrlo jasna poruka birača. Vremena velike koalicije su očito završena. Velike koalicije jačaju stranke s ruba političkog spektra, to pokazuje i uspjeh AfD-a.

U prvim analizama se prije svega SPD-u predbacuje da nije ništa uspio progurati mimo volje Angele Merkel. I da ni inače nema jasan profil. SPD-u status manjeg partnera u velikim koalicijama nikad nije činio dobro, shodno tome su čelnici stranke najavili da će socijaldemokrati prijeći u oporbu. Kažnjavanje crno-crvene koalicije pokazuje da su građani unatoč cvatućoj privredi i niskoj stopi nezaposlenosti nezadovoljni vodstvom na drugim političkim poljima. Na primjer s politikom prema izbjeglicama i mirovinama.

Izazov zvan AfD

Nakon što je ušao u gotovo sve pokrajinske parlamente je AfD sada i u Bundestagu.

Na istoku Njemačke je s 22 posto osvojenih glasova čak druga najjača stranka. Kod birača muškog spola na istoku čak i najjača. Oko 60 posto onih koji su glasali za AfD kao razlog navode protest protiv drugih stranaka. Oni koji su birali AfD iz uvjerenja su u manjini. Čelni kandidat AfD-a Alexander Gauland je najavio da će “goniti” Merkeličinu vladu, analizira Deutsche Welle.

Facebook Komentari