Lovro Kuščević o promjenama zakona: Po analizama nam prijeti oko 150 izvanrednih lokalnih izbora

Gost Dnevnika Nove TV bio je Lovro Kuščević.

Ne mogu se oteti dojmu da se sa svakom novom vlašću povećava i broj državnih dužnosnika. Za vrijeme Vlade Andreja Plenkovića broj državnih dužnosnika je 151, prije ih je bilo 126 i zapravo najveći dio tih pomoćnika ostane u sustavu, nitko ne ode iz sustava. Mislite li i to dovesti u red? Jer i to je isto mala i efikasna državna uprava, a ne utovariti svoje lokalne dužnosnike i oni ostaju na plaći koji porezni obveznici plaćaju.

Prvo, ovakav sustav će trajati do konca 2018. godine, kada će pomoćnici ministra prijeći u ravnatelje uprava. Više neće biti dužnosnici koje će se imenovati, već će biti zaposleni na javnom natječaju. A i želimo urediti sustav.

Sad nas taj sustav košta 30 do 40 posto više nego prethodnu.

Ne bih rekao da sustav košta, jer ljudi rade. Koliko koštaju Microsoft, njegovi zaposlenici? Mi radimo i svi dužnosnici rade svoj posao i zarađuju svoju plaću.

Planirate li za isti rad istu plaću. Svjedoci smo da pravnici u nekim institucijama primaju plaće od šest, sedam tisuća kuna, u nekim drugim institucijama tri ili četiri tisuće kuna. Je li to intencija države?

Da, to je intencija ove Vlade. Radimo prijedlog zakona o ustroju državne uprave, kojim ćemo regulirati da se radno mjesto s jednakim potrebnim znanjem, jednako plaća u lokalnoj, regionalnoj i državnoj upravi.

Znači li to da ćemo i smanjivati broj državnih službenika i namještenika?

Sasvim sigurno on se permanentno smanjuje prirodnim odljevom i zabranom zapošljavanja po principu dva u mirovinu, jedan se može zaposliti.

Idemo s e-građaninom, po vašoj procjeni u sljedećih pet godina, koliko ćemo manje imati državnih službenika i namještenika?

Nisam radio tu analizu, međutim sustav e-građanin će rasteretiti postojeće službenike i oni će moći obavljati druge važnije poslove, nego izdavati formulare.

Krenuli ste u reformu lokalnih izbora. Hoće li gradonačelnici biti zaštićeni, kažu mnogi da ih se neće moći smijeniti vašim prijedlogom zakona.

Tek smo sada obvezali gradonačelnik, načelnika ili župana je dužan predati proračun, što prije nije bio.

Do 11. mjeseca. A što ako ga ne preda?

Nije napravio svoj posao i Vlada će ga raspustiti i imenovati povjerenika. Ukoliko pak Vijeće ili Skupština ne prihvati taj proračun, tada se raspušta Vijeće ili Skupština.

Jeste li se na to odlučili jer desetak ili dvadesetak mjesta, praktički HDZ ima problem s manjinskim partnerima i mnogi gradonačelnici vise na koncu s jednim ili dva zastupnika i želite osigurati gradonačelnicima stabilnost u sljedeće tri i pol godine?

Odlučili smo se za to jer po analizama nam prijeti oko 150 izvanrednih lokalnih izbora, a to ne smijemo dopustiti. Naši čelnici i vijećnici nisu izabrani zato da bi se bavili politikanstvom nego razvojnim projektima za dobrobit naših žitelja. Ne želimo naše sugrađane izvući na 150 izvanrednih izbora.

Jeste li razmišljali smanjiti broj općina i županija, gradova?

To je politička odluka o kojoj će se razgovarati nekom drugom prilikom.

A broj zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave – i to ste odustali?

Ne, upravo s ovakvim ustrojem da radimo analizu broja zaposlenih u jedinicama lokalne i regionalne samouprave, u državnim agencijama, ministarstvima. Napravit ćemo iste koeficijente za svaki isti posao. Dakle, tu će se uvesti puno reda i taj će se sustav urediti. Spustit ćemo određene nadležnosti na jedinice lokalne i regionalne samouprave, dat ćemo im posla.

Kakve?

Oni mogu rješavati posao u prvom stupnju, kategorizacija apartmana i slično. Dakle, treba ih ojačati, dati im posao.

Mnogi vijećnici lokalne samouprave dobivaju paušale. Kako ste to predvidjeli, hoće li one dobivati naknadu kad dođu na sjednicu ili će naknadu dobivati bili na sjednici ili ne?

Ovim izmjenama zakona uvjetujemo da se vijećnička naknada isplaćuje isključivo po nazočnosti na svakoj sjednici ili na sjednici nekog radnog tijela.

Kako je to sad izgledalo?

Imamo nered, imamo par stotina do par tisuća kuna, bez obzira na dolazak ili nedolazak.

Ideja da si netko može proglasiti da iz volonterskog statusa preglasi se u profesionalni za lokalnog načelnika ili gradonačelnika, hoćete li to sankcionirati, samo zbog toga jer si namještaju veće plaće?

Tu samo imali zlouporabe, čovjek si u zadnji tren promjeni s mjesta volonter u profesionalca, a nakon mandata još nekoliko mjeseci prima naknadu. Rekli smo da se u izbornoj godini takve promjene više ne mogu dogoditi.

Ako gradonačelnik i vijeće opet dođu u situaciju da se sruši proračun i opet budu izabrani gradonačelnik i vijeće. Imate istu situaciju – što ste napravili?

Nemoguće je prevenirati sve situacije, ali s ovakvim će se institutom gradonačelnik i Vijeće dobro razmisliti jer svi vijećnici će se pitati hoće li uopće biti na listama, imati priliku uopće ući u Vijeće i glasovati o idućem proračunu, a o tome će razmišljati i gradonačelnik.

I ministra Bauk je tako govorio, pa smo vidjeli što se dogodilo – 50 je mjesta imalo izvanredne izbore.

Da bi to spriječili, pronašli smo ovaj model.

I da spasite svoje velike gradonačelnike, da vam se ne ruše, primjerice u Splitu i nekim drugim mjestima?

Nije se išlo na pojedinačno gledanje gdje imamo krizu, gdje nemamo krizu. Čelnicima smo smanjili razne ovlasti. Želimo samo političku stabilnost kako bi jedinice lokalne samouprave radili u interesu naših sugrađana.

Kad taj zakon stupa na snagu?

Mora proći svu proceduru. Očekujemo da će na snagu stupiti u jedanaestom mjesecu.

I onda nećemo ići na prijevremene izbore u lokalnim sredinama?

Iskreno se nadam što manje.

Share This Article