Život s Vlastom: Rak dojke ne događa se drugima, može se dogoditi i tebi

Piše: Vlasta Janton

Ne bira godine, lica, materijalni status, a niti obrazovanje, ne bira samo tebi nepoznate žene, majke, djevojke i bake.
Rak ne bira, može se dogoditi svakome, može se dogoditi i tebi. Ne pita, samo napada, neprijatelj je tvoga tijela. Pojavi se iznenada, ni ne shvatiš što te snašlo, u glavi bezbroj pitanja, najčešće „Zašto baš ja?“ Nema pravila, nema razloga zašto baš ti. Nisi ti bila loša osoba pa se zato dogodilo tebi, nisi ti ništa skrivila.

Stres, užurban i nezdrav način života, genetska predispozicija, more tuge u životu, sve su to jedni od mogućih okidača bolesti. Bolest se ne događa tamo nekim ženama, događa se upravo tu, oko tebe, u tvom užem krugu a da to i ne znaš. Može pogoditi bilo kojeg člana tvoje obitelji, najbolju prijateljicu, ili susjedu. Bolest ne bira. Može se dogoditi i tebi.

Rak dojke je najčešći tumor u žena. Statistike pokazuju da će svaka 10. žena u Hrvatskoj oboljeti, a sve je veći broj žena mlađe životne dobi, čak mlađe od 30 godina. Ne postoji način kako spriječiti bolest, ali zato možemo raditi na otkrivanju bolesti u početnoj fazi. Ono što možemo učiniti sami, je redovito samopregledavanje. I to najbolje tijekom tuširanja, kada prstima možemo osjetiti svaku, pa i najmanju neravninu i kvržicu na našoj koži.

Također je vrlo važno obavljati redovite kontrole, tipa uzv dojke, mamografija a po potrebi i punkciju. Ništa, ali ništa ne može biti važnije od tvog zdravlja. Nema isprike da se nema vremena za liječnički pregled, konzultaciju, pregled na kojem možeš odagnati svoje sumnje. Ako možeš u kupovinu, frizeru, masažu, na kavu s prijateljicom, onda svakako možeš zakazati i pregled koji ti može spasiti život. Vrlo je važno, ako ne i najvažnije rano otkrivanje bolesti. Šanse za ozdravljanje su velike. Najgore što možeš učiniti sebi je da ne voliš svoje tijelo i ne odnosiš se prema njemu s poštovanjem koje zaslužuje. Tijelo će jedno vrijeme gurati, ali s vremenom će otkazati ako se o njemu dobro ne brineš.

Ono što također možete učiniti za svoje tijelo je redovito se baviti tjelesnom aktivnošću, zdravo se hraniti, manje se nervirati oko nepotrebnih gluposti. I ništa manje važno, veseliti se svakom danu i puno smijati. Sreća nije oko vas, ona je u vama. Živite je, ne očekujte od drugih da vam pružaju sreću, ona je samo i jedino u vama. To je također vrlo važno, imati vedar i nasmijan duh.

Nažalost, postoji mnogo žena koje tek na sistematskim pregledima koje organiziraju njihove tvrtke saznaju bolnu dijagnozu. Što je najgore, imale su i simptome koje su ignorirale, jer su mislile da se to ne može dogoditi njima. Može. Može se dogoditi svakome, pa i tebi. Neki od najčešćih simptoma su: svrbež, crvenilo, bol, preosjetljivost i bol u pazuhu, promjena oblika dojke i bradavice, iscjedak iz bradavice. Primijetite li bilo koji od njih hitno posjetite liječnika. Bez odgode. To vam može spasiti život.

Naša Josipa Pavičić Berardini je to savršeno opisala u svojoj knjizi „Šest milimetara“. Šok i nevjerica kada ti netko u tvojim ranim tridesetima priopći dijagnozu od koje ti se zavrti u glavi, dijagnozu za koju pomisliš da ne može biti tvoja. Može. Strah, bol, suze, sve iznenada počinje vrištati u tebi, i nakon prvotnog crnila, počinješ polako uzimati uzde u svoje ruke, disciplinirano slušati savjete liječnika, i uz brojne ustrajne i teške borbe dođe dan kada kažeš – Ja sam sada zdrava žena. Sve loše je iza mene.

Stoga, drage žene, djevojke, bake, učinite ono što je u vašoj moći, redovito se pregledavajte, uvijek, ali uvijek nađite vremena za sebe, zakažite preglede kod liječnika, sve ostalo može pričekati. Vi ste najbitnije, vaše zdravlje. Nemojte misliti da je najvažniji posao, kuća, djeca, obaveze. Čemu sve to ako neće biti vas? Volite sebe, volite svoje tijelo, briga za njega će vam se stostruko vratiti.

Share This Article