Prerušili se u policajce, presreli vozilo te ukrali 855.000 kuna

Trojica mladića osumnjičena su za neobičnu pljačku krajem travnja prošle godine. M.O. (26), A.K. (26) i A.B. (21) prerušili su se u policajce i kod tunela Sveti Marko na prepad ulovili K.B. (24), koji je kod sebe imao 855.000 kuna. Policija ih je s kaznenim djelom povezala za samo sedam dana, a Jutarnji list piše o detaljnom planu maštovitog trojca.

Za početak, vrijedi napomenuti da je vlasnik novca D.P. (40), poduzetnik iz Čapljine. On je preko svog radnika K.B. (24) poslao novac u Zagreb, a u isto to vrijeme K.B. se sprijateljio s dotičnim M.O., koji je tako saznao za prijevoz novca. O tome je obavijestio svog prijatelja iz djetinjstva, A.B. i tu je započeo pakleni plan u koji je još bio uključen i A.K.

Gazda D.P. našao se jednog travanjskog popodneva sa svojim vozačem K.B. i predao mu novac, a na tom mjestu našao se M.O. i pratio cijelu situaciju. K.B. je sjeo u službeni automobil i krenuo put Zagreba.

Za to vrijeme u Zagrebu su trajale posljednje pripreme za oružani prepad na autocesti. Za volan unajmljenog automobila, kojeg je unajmio A.B., sjeo je A.K. Htjeli su ostaviti dojam da se nalaze u civilnom policijskom vozilu. U njega su ugradili unutarnje “bljeskalice”, kakve imaju presretači, nabavili su policijske značke, te sa sobom ponijeli još jedne registracijske pločice, koje su u međuvremenu ukrali s jednog parkiranog vozila. Na autocestu su ušli na Lučkom i krenuli put juga, ususret K.B., no van su izašli već na čvoru Bosiljevo i zaustavili se na vijaduktu preko autoceste. Tu su strpljivo čekali nailazak K.B., jer su znali koji automobil vozi.

Bili su na predobroj poziciji da ga ne bi mogli opaziti. Nije, naime, teško izračunati u koje vrijeme bi on mogao proći ovom dionicom, s obzirom da su imali dojavu vremena kada je krenuo. Osim toga, s današnjom tehnologijom, najmanji je problem utvrditi nečiju lokaciju ili ga pratiti online. K.B. je konačno naišao nešto prije 23 sata, a oni su se sjurili na autocestu. On je vozio 110 km/h, pa im ga nije bio problem sustići. Pratili su ga nekih petnaestak kilometara vozeći iza njega, sve do ulaska u Tunel sveti Marko, piše Jutarnji.

U samom tunelu uključili su bljeskalice. Vozač novca pomislio je da se radi o presretaču, bio je svjestan da nije vozio prebrzo, ali je pomislio da vjerojatno postoji neki drugi razlog zašto ga žele zaustaviti. Odmah po izlasku iz tunela, skenuo je udesno na zaustavnu traku. A.K. je ostao u automobilu, a iz njega je izašao A.B.. Bio je obučen u civilnu odjeću, ali se predstavio kao policajac. Legitimirao se značkom, pozdravio vojničkom pozdravnom gestom, koju često policija koristi u ovakvim prigodama (rukom je taknuo sljepoočnicu, pa je otpustio), rekao vozaču da kontroliraju promet te ga zatražio vozačku i prometnu dozvolu, kao i da izađe iz vozila. K.B. je poslušao, no A.K. ga je vani dočekao s uperenim pištoljem i rekao mu: ‘Daj novac!’

K.B. je posegnuo u džep, mislio mu je dati ono što je imao u vlastitom novčaniku, no ubrzo mu je pljačkaš dao do znanja što doista želi: ‘Ne taj novac, nego onaj novac! Požuri se, ako ti je život mio’. K.B. je otišao u auto, izvukao smotuljak i predao ga. Lopov je od njega uzeo još nešto: ključeve od vozila i oba mobitela koja je ovaj imao. Te predmete bacio je s autoceste negdje u mrak. Šokirani vozač novca nije mogao doći k sebi, a pljačkaši su dali petama vjetra. Policija, ona prava, našla ih je zahvaljujući dvjema greškama koje su napravili.

Provjerom automobila (sive Škode Octavije, op.a.) shvatili su da se na njoj nalaze registracijske oznake Škode Fabije. Osim toga, vozač i suvozač su na izlazu skrivali lica, vozač arkom papira A4, a suvozač sjenilom iznad vjetrobranskog stakla. Umjesto da tragove zametu krađom registracije s neke druge Octavije iste boje, čime ne bi navukli sumnju, oni su registracije skinuli s Fabije, koja sprijeda, iako se radi o manjoj klasi vozila, izgleda kao Octavia. Kriminalistički postupak je započet i pljačkašima je određen istražni zatvor. Na društvenim mrežama ovog su ljeta objavljivali fotografije s Jadrana.., prenose 24sata.

Facebook Komentari