Opet se kuha na relaciji Beograd-Priština, Vulin poručio Thaciju da nema šanse oformiti Vojsku Kosova

Ministar obrane Srbije Aleksandar Vulin rekao je, komentirajući izjavu Hashima Thacija da će Priština do kraja ove godine formirati svoju vojsku, da nema tog političkog pritiska zbog kojeg će Srbija pristati da se stvara oružana sila na njihovom teritoriju.

Aleksandar Vulin je prilikom obilaska Centra za tražioce azila u Krnjači rekao da “nema te organizacije, nema te sile, nema tog političkog pritiska zbog koga ćemo pristati da se stvara oružana sila na našem teritoriju”, prenosi RTS.

“Odmah da vam kažem, to je nemoguće. Čak i kada smo potpisivali Briselski sporazum u to vrijeme predsjednik Vlade gospodin Aleksandar Vučić je dobio usmene garancije od generalnog sekretara NATO pakta da nikakva oružana sila neće moći prelaziti Ibar ili kretati se sjeverno od Ibra bez suglasnosti gradonačelnika srpskih općina”, naglasio je Vulin.

Samo pod tim uvjetom je prihvaćeno potpisivanje Briselskog sporazuma.

Ta riječ se neće kršiti, ne može se kršiti, i građani Republike Srbije mogu biti mirni i sigurni baš kao i građani čitavog svijeta, rekao je Vulin.

“Međunarodna zajednica mora znati – međunarodno pravo će se poštovati i poštovat će se tako što je KFOR jedina oružana sila na prostoru Kosova i Metohije i nikakva druga oružana sila ne može postojati dok se ne ukine Rezolucija 1244, dok se ne ukinu Ujedinjeni Narodi, dok se ne ukine Vijeće Sigurnosti i dok se ne ukinu Srbi na Kosovu i Metohiji. To neće moći”, istaknuo je Vulin.

Prema njegovim riječima Rezolucija 1244 je više nego jasna – jedina oružana snaga koja može postojati na prostoru Kosova i Metohije je KFOR.

“Pod tim uvjetima ona je potpisana i pod tim uvjetima je potpisan Sporazum o prekidu neprijateljstava i tako je omogućeno međunarodnoj zajednici da dođe na prostor Kosova i Metohije. Nema nikoga tko bi nas mogao uvjeriti i natjerati da prihvatimo da vojska Kosova može postojati na prostoru Kosova i Metohije”, zaključio je Vulin, prenosi RTS.

Kosovski predsjednik Thaci: Do kraja godine formirat ćemo vojsku uz pomoć partnera

Facebook Komentari