Predsjednik Sabora Gordan Jandroković: Pozdrav Za dom spremni treba zakonski zabraniti

Predsjednik Sabora, Gordan Jandroković, gostovao je u Dnevniku u 18.

Relativno mirno aktualno prijepodne zasjenila je prepirka ministrice Martine Dalić i zastupnika Mire Bulja. Je li gospođa Dalić ipak malo pretjerala?

To je bila jedna netipična situacija. Otkad sam u Hrvatskom saboru, ni ne sjećam se da se takvo što dogodilo. Očito izazvana riječima zastupnika Bulja, potpredsjednica Vlade Dalić je jako emotivno reagirala, ustala i počela polemizirati sa zastupnikom, što je, naravno, izvan našeg Poslovnika. Upozorio sam ju da takvo ponašanje nije u skladu s onim što bi trebalo biti u Hrvatskom saboru, tako da se nadam da se takva događanja neće ponavljati.

Ali nisu vas baš slušali Martina Dalić ni Andrej Plenković. On je u jednom trenutku rekao da može što hoće, vi ste ga upozorili.

Nisam ga zbog toga upozorio. Upozorio sam ga kad se obraćao jednom zastupniku, a ustvari govorio drugom.

Kako tumačite njegove riječi?

Što se tiče tih riječi, on ih je sam rastumačio, dakle ne moram ga braniti, on se sam obranio. Nije mislio da može sve što hoće u životu, nego da može reći u Hrvatskom saboru ono što želi, ponukan, pretpostavljam, raspravama, pa i vrlo grubim uvredama koje je pretrpio na vlastiti račun. Inače, rasprava je bila, kao i uvijek na aktualnom prijepodnevu, dosta gruba, ponekad i bez argumenata, svodila se na osobne uvrede, optužbe, pa ponekad i klevete, tako da naravno da tu dođe do višeg tona, to treba kontrolirati i izbalansirati i trudim se, kao predsjednik Sabora, da to radim korektno.

Kako utjecati na zastupnike koji dolaze s majicama s natpisima?

Ivan Pernar došao je s majicom na kojoj je pisalo “HDZ lopine”.
Pa ovako kako sam reagirao, svjesno i namjerno sam ga ignorirao, jer je on došao tako obučen, kako bi na sebe skrenuo pozornost. Dakle, u nedostatku ozbiljnog sadržaja poseže se za takvim jeftinim provokacijama i smatram da takve stvari treba ignorirati.

Hoće li HDZ na kraju ipak podržati osnivanje Istražnog povjerenstva za Agrokor? Priča se u saborskim klupama da HDZ nepodržavanjem tog povjerenstva želi prikriti nepravilnosti u samom koncernu.

To je laž. Traje trenutno istražne radnje kad je u pitanju Agrokor, to je svima dobro poznato. HDZ je, Vlada i Sabor donio zakon koji regulira tu problematiku i to teško stanje povezano s Agrokorom. Nitko tu nema nikakvog razloga bilo što kriti i naš je interes da državna tijela koja su za to nadležna provedu potrebne radnje kako bi se utvrdilo što se u Agrokoru doista događalo i da oni koji su odgovorni i odgovaraju. Što se tiče Istražnog povjerenstva, očita je namjera i SDP-a i nekih drugih oporbenih klubova da iz toga izvuku političku korist, manje ih zanima kaznena odgovornost, ako ona postoji, kod nekih ljudi, a više su zainteresirani za saborsko nadmetanje i prikupljanje političke koristi od ove teške situacije s Agrokorom.

Jučer je bio sastanak u Banskim dvorima oko arbitraže sa Slovenijom. Ostalo je nejasno što je premijer htio postići, je li htio dobiti potporu za implementaciju arbitražne presude ili jednog njenog dijela?

Ne, to nije bila namjera. Mislim da je svima koji su dobronamjerni jasno što je predsjednik Vlade želio. Želio je upoznati predsjednike drugih parlamentarnih stranaka s onim što planira učiniti kad je u pitanju Slovenija. Najavio je vrlo jasno da želi bilateralni razgovor i dogovor sa slovenskom stranom. Hrvatski sabor donio je odluku da neće priznati presudu Arbitražnog suda, to se i dogodilo i to se neće promijeniti, ali mi ne možemo ostati na tome, nego želimo kroz bilateralne razgovore donijeti rješenje. Moje mišljenje je da sada postoji solidan prostor da se pronađe rješenje za granice između Hrvatske i Slovenije.

Kakvo bi to rješenje trebalo biti? Je li moguće da imamo zajedničko upravljanje kad je u pitanju Savudrijska vala?

Vidjet ćemo kakvo će biti konačno rješenje. Sve što bih sada rekao bilo bi nagađanje i prejudiciralo bi tijek događaja. Nije dobro, nije mudro niti politički korisno u ovome trenutku najavljivati kakvo će biti moguće rješenje. Ono što je važno je da se ono pronađe u prijateljskom duhu, da i jedna i druga strana budu zadovoljne nakon postignutoga dogovora. Sam meritum arbitražne presude, o tome je bilo govora na sastanku s predsjednicima stranaka, dosta je dobar za Hrvatsku. To je ono što je važno, to je jedan element o kojem se dosad nije puno govorilo, ali to je nešto što je postalo potpuno razvidno nakon jučerašnjeg sastanka, međutim, obaveza je Hrvatskog sabora da ne prihvaća tu odluku iz razloga što je slovenska strana teško kompromitirala arbitražni proces.

Jedna od tema koja je HDZ-u zadavala glavobolje u odnosu s HNS-om je i obrazovna reforma.

Kako komentirate činjenicu da je ministrica pozvala da se vrate u reformu svi oni stručnjaci koji su radili za vrijeme Borisa Jokića?
Prije svega, važno je znati da HDZ i HNS vrlo sustavno prilaze tom pitanju, da će novi pristup svakako biti pluralan, uvažavat će razlike koje u hrvatskom društvu postoje. Dakle, nikakve isključivosti tu neće biti. Tražit ćemo, s obzirom da su tu svi zainteresirani za to kako će izgledati buduća reforma obrazovnog sustava, da se uzme u obzir raznolikost hrvatskog društva i razmišljanje hrvatskih ljudi.

Dok je premijer na čelu Posebnog stručnog povjerenstva.

Znate zašto? Premijer je na čelu tog povjerenstva kako bi se dala posebna važnost i posebni značaj samom povjerenstvu.

A ne zato što ne vjeruje dovoljno HNS-u?

Ne, ne radi se. Ovdje nije pitanje povjerenja, nego je pitanje ustroja. Dakle, premijer bi vodio povjerenstvo, potpredsjednice bi bile ministrica i predsjednica saborskog odbora, plus stručnjaci koje će predložiti sam predsjednik Vlade, jer to je povjerenstvo koje je izravno pod njegovim upravljanjem, da tako kažem, i ne vjerujem u prijepore, vjerujem da ćemo u jednoj tolerantnoj atmosferi doći do najboljih rješenja. Što se tiče poziva ovim stručnjacima, po informacijama koje sam dobio, radi se o jednom upitu koliko njih je zainteresirano za nastavak rada i ministrica je bila vrlo jasna i rekla da to nisu ničiji ljudi, niti moji, niti Jokićevi niti Barišićevi, to su stručnjaci i očekujem da će se u tom stručnom dijelu uvažiti pluralnost hrvatskog društva.

Vlada se dosta mučila i s HOS-ovim pločama. Smatrate li da će ovo parcijalno rješenje biti razlog da se ta tema i dalje povlači po sabornici?

Odmah u startu smo rekli da će se to rješenje tražiti u dva koraka. Dakle, prvi korak je bilo izmještanje ploče iz Jasenovca u Novsku. Jasenovac je takvo mjesto u kojem nazivu ili pozdravu Za dom spremni sasvim sigurno nema mjesta.

No Milorad Pupovac nije zadovoljan.

Ima puno onih koji nisu zadovoljni, ali tražit ćemo rješenje da što više ljudi bude zadovoljno i u drugom koraku, nakon što Vijeće za suočavanje s posljedicama nedemokratskih režima dade svoje preporuke, donijet ćemo odgovarajući zakon i vjerujem da ćemo tu temu korištenja znakovlja iz totalitarnih režima, nedemokratskih i zločinačkih režima konačno skinuti s dnevnog reda.

Mislite li da se poklič Za dom spremni ne bi trebao koristiti nigdje u Hrvatskoj?

To je jedno dosta kompleksno pitanje.

Zašto?

Zato što ima dvije razine. Kad je korišten kao ustaški pozdrav, on je apsolutno neprihvatljiv i od prvoga trenutka mislim da sam bio jasan, govorio sam više puta o toj temi, dakle, Za dom spremni je ustaški pozdrav koji nije prihvatljiv. Korišten je u okviru jednoga grba tijekom Domovinskoga rata i tamo taj pozdrav stoji, zakonski je to legalizirano, dakle, ne od strane ove Vlade, nego od 2003. To je bila vlada onih koji to sada napadaju i zgražaju se kako je moguće da takav pozdrav uopće postoji u okviru toga grba. Taj grb je registriran u okviru SDP-ove Vlade. Molim vas da se to jasno i glasno kaže i registrira.
Je li moguće da je SDP-ova vlada pogriješila? Zašto je sada toliki problem zabraniti ustaški pozdrav?
Što se tiče ustaškog pozdrava, on je neprihvatljiv i treba ga zabraniti. Što se tiče ovoga grba, tu treba napraviti dodatnu analizu i vidjeti kako je bilo moguće da Ministarstvo uprave takvo što registrira i koji je kontekst u kojem se ovdje pojavljuje taj pozdrav.

Po vama osobno, treba li ga zabraniti?

Sve sam vam rekao što sam imao. Rekao sam da ustaški pozdrav Za dom spremni nije prihvatljiv i da ga treba zakonski zabraniti, ali isto tako treba voditi računa o kontekstu u kojem se pojavljuje u grbu ove braniteljske udruge.

Facebook Komentari