Njemačke tvrtke u Rusiji strahuju od novih američkih sankcija protiv te zemlje

Njemačke tvrtke u Rusiji strahuju od novih američkih sankcija protiv te zemlje. I zato odgađaju nove investicije. To je pokazala jedna nova studija.

“Probleme koje je stvorila politika, primjerice u vezi s Ukrajinom, nek’ politika i rješava – a nek’ time ne opterećuje gospodarstvo”, kaže direktor njemačke trgovinske komore AHK u Moskvi, Matthias Schepp. Uvođenje sankcija i protusankcija između Rusije i Zapada već je izazvalo milijardske štete, kaže on. Nove sankcije SAD-a protiv Rusije, s kojima Schepp ozbiljno računa, nanijele bi dodatnu štetu njemačkom gospodarstvu, smatra on.

Strah od “velikog pada prometa”

Skupa s predsjednikom AHK-a Rainerom Seeleom on je u Moskvi predstavio istraživanje u kojemu su sudjelovala 193 njemačka poduzeća aktivna u Rusiji. Rezultat je da se njemačko gospodarstvo i dalje želi snažno angažirati u Rusiji, ali se boji američke prijetnje novim sankcijama protiv Rusije. “Već sama prijetnja sankcijama je loša za poslovanje”, kaže Rainer Seele. Neka poduzeća su već zbog toga suzdržana s novim investicijama, napominje on.

Nije zato čudo da se ispitane tvrtke protive američkim sankcijama. Na pitanje “kako ocjenjuju američke sankcije protiv Rusije”, 97 posto poduzeća je odgovorilo ili “potpuno negativno” ili “prije negativno”. Svako drugo poduzeće je odgovorilo da bi ga pogodile dodatne američke sankcije, dvije trećine njih smatraju da bi im promet osjetno pao.

Ostati svakako u dijalogu!

Što dakle činiti ako američki predsjednik Donald Trump bude slijedio poziv Kongresa i pooštri sankcije protiv Moskve? Dvije stvari, kažu njemačka poduzeća u Moskvi: s jedne strane ostati u dijalogu s Amerikancima, kako bi se možda ipak spriječilo uvođenje sankcija. Ako to ne bi funkcioniralo, njemačka poduzeća se nadaju da će njemačka vlada posegnuti za “protumjerama”.

Oko tri četvrtine ispitanih poduzeća se izjasnilo u tom smislu. Slično je mišljenje zastupao i savezni ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel u jednom novinskom intervjuu.

Njemačka i EU moraju štititi europska poduzeća da im sankcije ne naštete, smatraju poduzetnici. “Vrijeme je da se govori o postupnom ukidanju sankcija. Od toga bismo svi mi profitirali”, kaže Seele.
Predsjednik njemačke trgovinske komore Seele apelirao je na Kremlj da sve učini kako ne bi došlo do trgovinskog rata između Rusije i SAD-a. “To bi štetilo svim stranama.”

Od sankcija bi profitirale američke tvrtke

Njemački gospodarstvenici smatraju da američka prijetnja pooštrenjem sankcija nije fer. Pogođena bi bila prije svega njemačka poduzeća, a ne američka, kažu oni. Tako su, primjerice, američke banke proteklih godina povećale svoj udio na ruskom tržištu – na štetu njemačkih banaka koje su izgubile udio na tržištu, kažu u njemačkoj trgovinskoj komori u Moskvi. Istovremeno su sadašnje sankcije dovele do toga da su azijske zemlje, osobito Japan i Južna Koreja, ojačale svoju poziciju na ruskom tržištu, kaže Matthias Schepp.

Nove američke sankcije pogodile bi osobito njemačke energetske tvrtke, primjerice projekt plinovoda “Sjeverni tok 2”, koji bi ruski plin dopremao izravno u Njemačku odnosno Europsku uniju, zaobilazeći Ukrajinu i Poljsku. “Sjeverni tok bi trebao biti zaustavljen na pola puta kako bi Europljani kupovali skupi američki ukapljeni plin”, kaže Seele. Tako bi bili provođeni američki gospodarski interesi na štetu njemačkih i europskih poduzeća, kaže Matthias Schepp. Odgovornost za sigurnost opskrbe Europe energijom mora biti isključivo u rukama Europske komisije, zahtijeva Seele.

Razlog sankcija protiv Rusije je potpora Moskve separatistima na istoku Ukrajine i ruska aneksija Krima koja je protivna međunarodnom pravu. U međuvremenu Washington koristi prijepor s Moskvom, predmnijevaju brojni predstavnici njemačkoga gospodarstva u Rusiji, kako bi dugoročno promijenili opskrbu Europe energentima: smanjenjem korištenja ruskog plina i povećanjem korištenja ukapljenog plina iz SAD-a, piše DW.

Facebook Komentari