Navike zbog kojih ćete na poslu izgledati neprofesionalno, izbjegavajte ih

Savršenstvo ne postoji, pa ga tako nema ni na radnom mjestu. No, bitno je uložiti znanje, trud i vrijeme, pokazati da vam je stalo do posla koji obavljate jer takve stvari ukazuju na vašu profesionalnost i utječu na tijek vaše karijere. Tako je stvaranje ispravnih navika vrlo važno, a ovih deset radnih navika svakako trebamo izbjegavati.

1. Korištenje emotikona

Oduprite se slanju poruka ili e-mailova koji sadrže emotikone, pogotovo ako su namijenjeni šefu. Tada se vrlo lako komunikacija može pogrešno shvatiti.
Iako svatko ima različit odnos sa svojim kolegama, nemojte ni njima slati sadržaj s emotikonima dok god ih ne upoznate bolje.

2. Stvaranje izlika

Ako ste napravili pogrešku, onda jednostavno to i priznajte. Nitko nije savršen i sasvim je normalno da se pogreške događaju, stoga nema potrebe za stvaranjem besmislenih izlika.

Također, nemojte biti jedna od onih osoba čiji nemarni rad dovodi do niza pogrešaka te onda izmišljaju bestidne izlike.

3. Nemarno odijevanje

Pravila odijevanja na radnom mjestu nisu više toliko stroga kao što su nekad bila, ali to ne znači da na posao možete doći bilo kako odjeveni.

Uvijek biste trebali slijediti business casual stil, a ako niste sigurni, onda je svakako bolja opcija dotjerivanje, a ne skroz ležerno izdanje.

4. Ranije odlaženje s posla

Odlazak s posla koji je raniji nego inače sasvim je u redu ako ste se tako dogovorili sa šefom ili se to samo ponekad zna dogoditi. No, čim ono postane tjedna navika, znači da vi počinjete izgledati neprofesionalno.

Ranije odlaženje s posla koje je prečesto ostavlja dojam da vam nije stalo do vašeg radnog mjesta.

5. Tračanje

Nitko ne voli uredskog tračera jer je to osoba koja nije od povjerenja. Također, ogovaranje upravo vas prikazuje u lošem svjetlu, a ne onu osobu o kojoj govorite.

Nikad ne znate tko vas može čuti, pa ako nemate reći što lijepo, onda je najbolje da ništa ne kažete.

6. Sporo odgovaranje na e-mailove

Nije idealna situacija kada često morate provjeravati e-mailove tijekom radnog vremena, no to je jedna navika koja vam može biti od velike pomoći.

Brzo odgovaranje ključno je jer ostavlja dojam da ste pouzdana i odgovorna osoba.

7. Javljanje na privatne pozive

Javljanje na hitne pozive ovdje se ne ubraja. No, svakodnevno pričanje na mobitel s najboljom prijateljicom vrlo je loša radna navika i treba je izbjegavati u potpunosti.
Isto vrijedi i za često slanje poruka te za korištenje društvenih mreža.

8. Konstantno kašnjenje

Kašnjenje na posao ponekad je neizbježno. Može ovisiti o stanju prometa ili pak o vremenskim uvjetima, a možda vam alarm taj dan nije zvonio.

No, stalno i namjerno kašnjenje nešto je sasvim drugo. To je loša radna navika zbog koje se možete čini itekako neprofesionalnim.

9. Glasno jedenje hrane za stolom

Ako dijelite prostor s drugim kolegama, glasno jedenje hrane i mljackanje za radnim stolom itekako je nepristojno.

Ovakav način konzumiranja hrane može biti iritirajući dok ostali pokušavaju raditi. Ako ne možete žvakati hranu sa zatvorenim ustima, onda probajte naći drugo mjesto za ručak.

10. Prisvajanje svih zasluga

Ovo je sasvim normalan potez ako ste izvršili zadatak koji je ionako bio samo vama povjeren. No, prisvajanje svih zasluga onda kada je u pitanju bio grupni rad nije pametan potez.

Izgledat ćete vrlo neprofesionalno i sebično. Umjesto toga pohvalite sve kolege koji su vam pomogli, piše Zadovoljna.

Share This Article