Ruske napadne dizelske podmornice klase KILO: “Velikiy Novgorod” i “Kolpino” krstarećim raketama razorile su ciljeve takozvane Islamske države

Ruska ratna mornarica danas je službeno priopćila kako su dvije ruske podmornice klase “KILO”, podmornica “Velikiy Novgorod” i “Kolpino” gađale ciljeve takozvane Islamske države nedaleko od sirijskog grada Deir ez-Zor krstarećim raketama “Kalibr” iz Sredozemnog mora.

Iz ruskih napadnih dizel podmornica klase “Kilo” je lansirano sedam raketa protiv meta koje su se nalazile na udaljenosti od oko pet stotina do šest stotina i pedeset kilometara, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Grad Deir ez-Zor u Sirijskoj Arapskoj Republici

Rusko ministarstvo odbrane priopčilo je kako ima informacije o tome da je akcija bila uspješna i da su mete u cjelosti uništene.

“Ciljevi su bili zapovjedni i komunikacijski centri te skladišta streljiva u predjelu koji kontroliraju snage takozvane Islamske države stacionirane istočno od grada Deir ez Zor”, priopčilo je danas domaćim i svjetskim medijima rusko ministarstvo obrane.

Ruska napadna dizelska podmornica “Velikiy Novgorod” klase “KILO”

Vojska Ruske Federacije pomaže armiji Sirijske Arapske Republike u borbama protiv terorističke, takozvane Islamske države, dok s druge strane, protiv takozvane Islamske države djeluje i međunarodna koalicija koju predvode Sjedinjene Američke Države i Ujedinjeno Kraljevstvo, a koji napadaju islamističke ciljeve iz zraka i s diverzantskim i pješačkim snagama zajedno s Kurdima i Iračanima na terenu.

Teroristi takozvane Islamske države patroliraju ulicama grada Deir ez Zor

Vojska Sirijske Arapske Republike je preuzela kontrolu nad naftnim poljima i rafinerijom nafte jugoistočno od zračne baze u Deir ez Zoru, prenijeli su lokalni mediji.

Ruska napadna dizelska podmornica “Kolpino”, klasa “KILO”

Ruska novinska agencija RIA novosti prenijela je da su jedinice sirijske vojske zauzele i strateški važno brdsko područje jugoistočno od baze.

Teroristi takozvane Islamske države u ovom dijelu Sirijske Arapske Republike pružaju jak otpor sirijskom topništvu, otvarajući vatru iz minobacača, teških strojnica i snajperskih pušaka, prenosi francuska novinska agencija AFP. (Theo Ljubić, Reuters, RIA novosti, AFP)

Facebook Komentari