Plenković o kurikulumu, poplavama, Sloveniji i novom porezu na nekretnine koji će se drukčije zvati

Presjednik Vlade, Andrej Plenković, uoči sjednice komentirao je aktualne teme.
Premijer je komentirao obrazovnu reformu.

“Želim zahvaliti Posebnom stručnom povjerenstvu, koje je kao tijelo koje formira predsjednik Vlade, imalo zadaću dovršiti Akcijski plan za provedbu strategije obrazovanja. Zahvaljujem predsjednici tog Povjerenstva, zadarskoj rektorici Dijani Vican, svim članicama i članovima što su dovršili sukladno našem dogovoru taj posao. Ono što sad očekujemo jest da taj dokument krene u daljnju proceduru i pred saborski odbor i pred nadležne resore. S obzirom da su se promijenile okolnosti u momentu kad smo formirali PSP i konfiguracija Vlade i resor se promijenio, imamo novu ministricu, dogovorili smo se da ćemo osvježiti članstvo i vodstvo PSP-a i dovesti novo vodstvo Ekspertne radne skupine i time otkloniti medijske, nerijetko zlonamjerne, špekulacije u vezi teme o kojoj ja i Vlada želimo ostvariti najbliži konsenzus. Ovo je tema oko koje svatko u Republici Hrvatskoj ima mišljenje, jer mu je važno kroz kakav će obrazovni sustav proći njihova djeca. I zato ćemo u suradnji i partnera i mene osobno kao predsjendika Vlade, ministrice, Sabora, budućih članova, koji će tu biti institucionalno ili zahvaljujući ekspertizi intenzivno se baviti ovim pitanjem i od refome učiniti jednu od sturkturnih reformi”, rekao je Plenković.

Komentirao je i odnose sa Slovenijom.

“Imat ćemo sastanak s predstavnicima parlamentarnih stranaka da dogovrimo zajedničke okvire u pogledu predstojećih poteza po pitanju otvorenih pitanja sa Slovenijom. Sastanak s Cerarom bit će nakon posjeta New Yorku, koji će biti cijeli tjedan. Sjednica Vlade stoga će biti u petak u 14 sati, a ministrica Dalić će održati uži kabinet u četvrtak. Cilj sastanka je širi kontekst otvorenih pitanja, pristupiti rješavanju otvorenog graničnog pitanja sa Slovenijom na način da je za Republiku Hrvatsku to bilateralno pitanje i da želimo sa susjedima pronaći rješenje koje će biti na tragu izrazito mudre, stabilne, pouzdane politike koju smo vodili proteklih mjeseci. Moj dogovor s Cerarom u travnju u Bruxellesu, da smo dogovorom u prelasku sa sustavnih na ciljane kontrole granica omogućili puno brži i lakši protok turista u Hrvatsku. Takav razuman dijalog omogućio je najbolju turističku sezonu koju smo ove godine imali. Na tom tragu, vjerujući u pozitivan karakter i na dijalog koji imam sa Cerarom, očekujem jačanje odnosa sa Slovenijom, koja je susjedna država s kojom moramo imati najmanje problema, nerazumijevanja i najviše suradnje i bliskosti. To je politika koju zagovaramo”, rekao je Plenković.
Dotaknuo se i poreza na nekretnine.

“Što se tiče poreza na nekretnine, budući da je jedan od elemenata ove Vlade pravna sigurnost, dogovorili smo se da ćemo radi jasnoće i otklanjanja nedoumice u javnosti, predložiti izmjenu Zakona o lokalnim porezima, čime ćemo van snage staviti primjenu poreza na nekretnine. Ovu tematiku ćemo u budućnosti regulirati kroz drugi zakon. Riječ je o Zakonu o komunalnom gospodarstvu. On će proći kroz javnu raspravu i temeljitu analizu i očekujem da ćemo tu postići rezultat koji će biti na dobrobit svih. Ono što je bitno da poreza na nekretnine nema od 1. siječnja sljedeće godine, tako da je to javnosti sasvim jasno”, rekao je Plenković.
Dotaknuo se i poplava u Zadru i Zadarskoj županiji.

“Želim kazati da smo nakon zaista teške i katasrofalne požarne sezone ovoga ljeta zbog, vjerujem, klimatskih promjena, došli u situaciju da smo u jednoj od naših županija zamijenili dva godišnja doba. Bili smo u zadru i nastojali vidjeti kako pomoći našim prijateljima u Zadarskoj županiji koji su pogođeni nevjerojatnim poplavama. Pogođene su bile i bolnica i pročistač voda, gospodarski objekti, privatne kuće. Dogodilo se dosta štete na prometnicama. Siguran sam da će, nakon što i zadarski župan Longin proglasi elementarnu nepogodu, biti potrebno pomoći Zadarskoj županiji, općinama i gradovima. Očekujem promptnu reakciju Hrvatskih cesta i Hrvatskih voda da se pomogne maksimalno Zadru i županiji i što prije saniraju štete. Dobro je da nismo imali ljudskih žrtava. Zahvaljujem Hrvatskoj vojsci na intervenciji. Činimo sve što možemo da sve naše raspoložive snage, vatrogasci, civilna zaštita, policija, vojska, lokalna uprava da svoj doprinos saniranju stanja, a onda ćemo vidjeti s ministrom Marićem kako ćemo moći pomoći u saniranju šteta koje su se dogodile u Zadarskoj županiji. Izražavamo suosjećanje sa svim sugrađanima koji su doživjeli ovu štetu na kućama, posjedima”, rekao je Plenković.

Facebook Komentari