Vučić: Odnos Srbije prema Haradinaju nije promijenjen, on je optuženi ratni zločinac. Haradinaj: Srbija je odgovor dobila ’98-’99. i dobit će ga uvijek!

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić podržao je jučer navečer odluku Srpske liste da uđe u novu vladu Republike Kosovo na čijem je čelu nekadašnji zapovjednik Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramush Haradinaj i ponovio da službeni Beograd gosp. Ramusha Haradinaja i dalje vidi kao optuženog ratnog zločinca.

“Nikakve druge mogućnosti realno nije ni bilo… A Haradinaj je za nas i dalje opruženi ratni zločinac i mi ćemo tražiti provođenje pravde do kraja”, rekao je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić na tiskovnoj konferenciji, zakazanoj jutros uz najavu da će se “predsjednik Republike Srbije obratiti naciji”.

Aleksandar Vučić je na konferenciji, koju je izravno prenosilo nekoliko srbijanskih televizija, ocijenio da je Srpska lista donijela “mudru odluku jer će biti u mogućnosti da se izbori za nešto bolje” i za interese srpskog naroda na Kosovu.

Aleksandar Vučić se zahvalio zastupnicima Srpske liste što štite i čuvaju interese Srbije i srpskog naroda na Kosovu.

Predsjednik Vlade Republike Kosovo i nekadašnji zapovjednik OVK Ramush Haradinaj: Srbija je odgovor dobila 1998-1999. i dobiće ga uvijek!

“Hvala vam jer vi i vaša djeca čuvate Srbe na Kosovu i Metohiji i borite se za svoja ognjišta”, rekao je Vučić i naglasio kako se po prvi put od 1999. godine događa da albanske stranke “nemaju apsolutnu većinu” u kosovskom parlamentu, te da je vlada Kosova formirana zahvaljujući Srpskoj listi.

“Prvi put imamo nešto u svojim rukama od 1999. godine”, naglasio je Aleksandar Vučić, odbacivši kritike oporbe koja se oštro usprotivila odluci Srpske liste da podrži Vladu na čijem će čelu biti Ramush Haradinaj, prenosi novinska agencija TANJUG.

Navodeći kako su pred Srpskom listom bile tri mogućnosti – da podrži Albina Kurtija i njegov pokret Samoodređenje, što bi dovelo do novih izbora ili da ne podrži nikoga, Aleksandar Vučić je rekao da ulaskom u vladu koju će predvoditi Ramush Haradyinaj odnos prema njenu nije promijenjen.

“Odnos države Srbije prema Ramushu Haradinaju nije promijenjen, on je i dalje optuženi ratni zločinac”, poručio je Aleksandar Vučić.

Srbijanski je predsjednik za mjesec listopad najavio “početak institucionalnog dijaloga o Kosovu” u koji će se uključiti vodeće institucije Srbije –  od Srpske akdemije znanosti i umjetnosti (SANU) do nevladinog sektora.

“Nikakve druge mogućnosti realno nije ni bilo… A Haradinaj je za nas i dalje opruženi ratni zločinac i mi ćemo tražiti sprovođenje pravde do kraja”, rekao je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić na tiskovnoj konferenciji

“Civilni sektor je također pozvan. Važne su nam sve politike koje se tiču Kosova i Metohije, jednog od ključnih pitanja političke sadašnjosti i budućnosti Srbije”, poručio je Vučić.

Srbijanski šef države najavio je i da će se tijekom predstojećeg posjeta Sjedinjenim Američkim Dražavama nastojati susresti i s predsjednikom SAD-a Donaldom Johnom Trumpom i pozvati ga da posjeti Srbiju.

“Pozvan sam na njegov prijem… Vjerujem da ću u New Yorku imati priliku i da nekoliko minuta razgovaram i s Trumpom. Mislim da ću ga pozvati da posjeti i Srbiju i da je moj pismeni poziv već stigao do predsjednika Trumpa. Nadam se da ćemo poslije Geralda Forda uspjeti ugostiti još jednog predsjednika SAD-a u Beogradu”, rekao je Aleksandar Vučić.

Inače, predsjednik Vlade Republike Kosovo i nekadašnji zapovjednik Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), Ramush Haradinaj, je, pored ostalog, poznat i po svojoj čuvenoj izjavi upućenoj Beogradu: Srbija je odgovor dobila 1998-1999. i dobit će ga uvijek! (Theo Ljubić, TANJUG)

Facebook Komentari