Šuica priznala da je doživila grube kritike zbog Istanbulske konvencije, ali eto….

Dubravka Šuica za N1 televiziju komentirala je govor o stanju Unije Jean Claudea Junckera održan danas u Strasbourgu, ali se osvrnula i na kritike iz Hrvatske jer je jučer u EP-u glasala za ratifikaciju Istanbulske konvencije.

Svatko je glasao po svojoj savjesti unutar članova HDZ-a, a Dubravka Šuica je bila među onima koji su digli ruku “za” ratifikaciju. Objasnila je zašto je tako postupila.

“Previše se diže buke oko toga i previše je podjela u Hrvatskoj da bi sad Istanbulska konvencija postala tema u Hrvatskoj. Činjenica je da je njen osnovni cilj zaštita žena od nasilja, to je ono što je ona željela postići. Ja sam bila i u Vijeću Europe i bavila sam se s tom tematikom. Ima nekih točaka koje se odnose na definiciju roda koje se mogu tumačiti ovako i onako, ali mislim da njezin cilj nije to. Njezin cilj je pomoći državama članicama da ojačaju vlastito nacionalno zakonodavstvo i da se borimo protiv nasilja nad ženama koje postoji. To svi u informacijama, pa i vi iz medija, ignorirate a stavljate akcent na nešto što je podredno.

Ja sam dovoljno jaka i hrabra i nitko mi ne može oteti samosvijest i moju utemeljenost, i u vjeri i u naciji. Vrlo grubo sam dobila neke vrlo grube kritike jutros i ovih dana po društvenim mrežama, ali ja sam uvjerena, s obzirom da je i naša Europska pučka stranka kojoj HDZ pripada, ogromnom većinom, imala stav da glasujemo “za” ratifikaciju na europskoj razini. Koliko moje informacije govore, u RH postoji ekspertna skupina koja će uskoro predložiti Vladi i Saboru ratifikaciju Istanbulske konvencije u Hrvatskoj, da se Hrvatska pridruži zemljama koje na isti način razmišljaju. Mislim da prije svega treba voditi računa o ženama i nasilju i to bih očekivala od nekih civilnih udruga da tako regiraju. Žao mi je što je to izostalo u Hrvatskoj.

Facebook Komentari