Zastupnici u britanskom Parlamentu s 326 glasova ‘za’ i 290 glasova ‘protiv’ glasali za BREXIT

Zastupnici u parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske glasali su u noći s ponedjeljka na utorak za potporu zakonu o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije, omogućivši da on uđe u sljedeću fazu parlamentarnog procesa, te su se izjasnili protiv pokušaja oporbenih Laburista da blokiraju nastavak donošenja zakonodavnog okvira kojim će se razvrgnuti političke, financijske i pravne veze s EU.

Laburisti su britansku Vladu pozvali da popusti prilikom donošenja zakona o povlačenju Ujedinjenog Kraljevstva iz EU, navodeći da nekoliko članaka Zakona omogućuje Vladi da “ugrabi moć”.

Nakon više od osam sati rasprave, zastupnici u britanskom parlamentu su, s tri stotine dvadeset i šest glasova ‘za’ i dvije stotine i devedeset glasova ‘protiv’, glasali za odbijanje amandmana Laburista, koji bi zaustavio Zakon i onemogućio da on prijeđe u sljedeću fazu parlamentarnog procesa te su u drugom čitanju poduprli Zakon o povlačenju iz EU.

Premijerka Ujedinjenog Kaljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske,  Theresa Mary May pozdravila je glasanje u parlamentu i potporu Zakonu o razvrgavanju veza s Europskom unijom navodeći da ta odluka znači, kako je rekla, “da možemo nastaviti s pregovorima na solidnim temeljima”.

Nakon više od osam sati rasprave, zastupnici u britanskom parlamentu su, s tri stotine dvadeset i šest glasova ‘za’ i dvije stotine i devedeset glasova ‘protiv’, glasali za odbijanje amandmana Laburista, koji bi zaustavio Zakon, tzv. Repeal Bill

“Rano jutros parlament je donio povijesnu odluku da podupre volju britanskog naroda i glasa za zakon koji daje sigurnost i jasnoću uoči našeg povlačenja iz Europske unije”, kazala je premijerka Theresa Mary May u izjavi nakon glasanja.

“Iako ostaje još dosta toga za napraviti, ova odluka znači da možemo nastaviti s pregovorima na solidnim temeljima te nastavljamo ohrabrivati zastupnike iz svih dijelova Ujedinjenog Kraljevstva da rade zajedno na potpori ovom vitalno važnom zakonu”, prenosi izjavu britanske premijerke Therese Mary May britanska novinska agencija Reuters.

“Rano jutros parlament je donio povijesnu odluku da podupre volju britanskog naroda i glasa za zakon koji daje sigurnost i jasnoću uoči našeg povlačenja iz Europske unije”, kazala je britanska premijerka Theresa Mary May

Zakon o kojem je riječ predviđa prenošenje zakona EU na britansko zakonodavstvo kako bi se osiguralo da Ujedinjeno Kraljevstvo ima zakone koji funkcioniraju i isti pravni okvir kao i EU u trenutku Brexita.

Tzv. Repeal Bill središnji je dio vladina plana da Ujedinjeno Kraljevstvo 2019. godine izađe iz Europske unije, prekidajući nakon više od četrdeset godina sudjelovanje Londona u donošenju europskih zakona i dokidajući sporazum kojim je Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske postalo članicom Europske unije 1972. godine. (Theo Ljubić, Reuters)

Facebook Komentari