Sjevernokorejski diktator Kim Jong-Un odbacio rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a i opet prijeti SAD-u

Demokratska Narodna Republika Koreja pod predsjedanjem vođe Kim Jong-Una odbacila je danas rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o uvođenju novih sankcija i poručila da će Sjedinjene Američke Države uskoro osjetiti “najveću bol” koju su ikada osjetile.

Sjevernokorejski veleposlanik Han Tae – Song je na konferenciji o razoružanju u Ženevi, koja se odvija pod okriljem UN-a, kazao da je “režim u Washingtonu, zanesen mogućnošću političkog, gospodarskog i vojnog sukoba, opsjednut time da obrne razvoj nuklearnog programa Demokratske Narodne Republike Koreje koji je već ušao u završnu fazu”.

“Nadam se da će sjevernokorejski režim jasno i glasno čuti poruku i da će odabrati drugačiji put”, kazao je na forumu u Ženevi američki veleposlanik Robert A. Wood

Vijeće sigurnosti jednoglasno je usvojilo jačanje sankcija protiv DNR Koreje nakon što je Pyongyang 2. rujna ove godine izvršio šesti i dosad najsnažniji nuklearni test. Pyongyangu je u sklopu novih sankcija uvedena zabrana izvoza tekstila i ograničenje uvoza sirove nafte.

“Nadam se da će sjevernokorejski režim jasno i glasno čuti poruku i da će odabrati drugačiji put”, kazao je na forumu u Ženevi američki veleposlanik Robert A. Wood, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Rezolucija donesena u ponedjeljak navečer deveta je rezolucija o sankcijama komunističkoj DNR Koreji koja je jednoglasno izglasana u petnaestočlanom Vijeću od 2006. godine, a vezano uz njen balistički i nuklearni program.

Republika Koreja je ranije sa SAD-om razgovarala i o razmještanju nosača zrakoplova nadomak voda DNR Koreje i američkih strateških bombardera B-52 Stratofortress, B-1 Lancer i B-2 Spirit u južnoj, Republici Koreji

Sjedinjene Američke Države ublažile su prvotni tekst rezolucije kako bi za nju pridobile potporu zemalja saveznica Pyongyanga. NR Kine i Ruske Federacije.

Izvoz tekstila bio je 2016. godine drugi po veličini izvoz u DNR Koreji, nakon ugljena i drugih minerala, ostvarivši vrijednost od sedam stotina pedeset i dva milijuna američkih dolara, pokazali su podaci nadležne sjevernokorejske agencije. Blizu osamdeset posto tog izvoza odlazi u NR Kinu.

Rezolucija stavlja zabranu i na kondenzirani i tekući prirodni plin, ograničenje od 2 milijuna barela godišnje na prerađene naftne proizvode te ograničenje uvoza nafte na postojećoj razini. DNR Koreju na tom planu u prvom redu opskrbljuje NR Kina.

Sjevernokorejski veleposlanik Han Tae – Song je na konferenciji o razoružanju u Ženevi, koja se odvija pod okriljem UN-a, kazao da je “režim u Washingtonu, zanesen mogućnošću političkog, gospodarskog i vojnog sukoba, opsjednut time da obrne razvoj nuklearnog programa Demokratske Narodne Republike Koreje koji je već ušao u završnu fazu”

Po riječima neimenovanog američkog dužnosnika, bliskog pregovorima unutar Vijeća sigurnosti UN-a, DNR Koreja uvozi oko četiri i pol milijuna barela naftnih prerađevina godišnje te četiri milijuna barela sirove nafte.

Sjedinjene Američke Države založile su se za izglasavanje nove rezolucije UN-a s novim sankcijama DNR Koreji nakon što je ta zemlja objavila da je 3. rujna ove godine testirala hidrogensku bombu.

Podsjetimo, južnokorejski predsjednik Moon Jae – In i američki predsjednik Donald John Trump su se dogovorili da će maknuti ograničenje težine bojevnih glava južnokorejskih projektila nakon što je DNR Koreja izvela svoj šesti nuklearni test, objavio je ured južnokorejskog predsjednika.

Južnokorejski predsjednik Moon Jae – In i američki predsjednik Donald John Trump

Neograničena težina bojevnih glava Republici Koreji omogućava da znatno snažnije i učinkovitije napadne DNR Koreju te joj zada ozbiljne i teške vojne udarce, u slučaju vojnog sukoba. Dvoje predsjednika su se o težini bojevnih glava usuglasili putem telefonskog razgovora. Složili su se i da će primijeniti najstrože sankcije i stvoriti pritisak na DNR Koreju kroz Ujedinjene narode.

Većina analitičara slaže se da bi zaustavljanje dotoka nafte u komunističku DNR Koreju osjetno štetilo njezinu gospodarstvu i izazvalo snažne gospodarske potrese u toj azijskoj komunističkoj državi.

Republika Koreja je ranije sa SAD-om razgovarala i o razmještanju nosača zrakoplova nadomak voda DNR Koreje i američkih strateških bombardera B-52 Stratofortress, B-1 Lancer i B-2 Spirit u južnoj, Republici Koreji. (Theo Ljubić, Reuters)

Facebook Komentari