Predsjednica je u kampanji, želi 60:40% već u prvom krugu

Komunikacijski stručnjak Krešimir Macan gostovao je u N1 studiju uživo i komentirao odnos premijera i predsjednice.

Predsjednica, ocijenio je Macan, nije baš vjerodostojna. “Nije nijednom lupila šakom o stol, ona je u kampanji i sve što radi čini da se fiksira kao kandidat desnice i HDZ-a na predsjedničkim izborima. Sve što radi treba se gledati u kampanjskom svjetlu. Tu nema ništa suštinskog osim pronalaženja prostora da se ona malo distancira od Vlade i HDZ-a i da im se nametne kao jedini mogući izbor, jer pitanje je imaju li oni neku drugu kombinaciju. Točno se vidi kako je ona kalendarski, polovicom mandata, ušla u kampanju. Zasad joj ide li-la, imala je veliki gaf s pozdravom Za dom spremni”, rekao je Macan.

‘Ljevicu ignorira’

Istaknuo je da se predsjednica, kad je u pitanju kurikularna reforma, te teme dotiče kako bi se približila političkom centru i biračima toga spektra. “Ona ne ide u lijevo biračko tijelo, želi ostvariti razliku u prvom krugu rezultatom 60:40 i riješiti situaciju odmah u prvom krugu. Ona se više okrenula desnici, a ljevicu ignorira, tako da nije predsjednica svih”, rekao je Macan.

Činjenicu da je Grabar Kitarović u kampanji dvije i pol godine prije izbora Macan ne smatra neobičnom.

“Ovo je idealna pozicija, tako da dođete kao favorit u kandidaturu. Ugroziti bi je eventualno mogao nekakav nezavisan kandidat, koji bi bio percipiran kao kandidat centra. Za predsjedničke izbore treba netko tipa Sandre Švaljek u Zagrebu, da bi se dobila širina, jer ako se ostane u bloku, onda je aktualna predsjednica, ako ostane kandidatkinja HDZ-a, favorit. Okolnosti se mogu mijenjati, vanjska politika nam ne ide u korist i moramo vidjeti kako ćemo se snaći u ovoj situaciji”, rekao je Macan.

‘Nije žena HDZ-a’

Komentirao je i prijepore između predsjednice i premijera Andreja Plenkovića. “Ona gradi poziciju da nije posilnik bilo koga, nije žena HDZ-a, ali je svjesna da bez HDZ-a ne može uspjeti, pa stvara prividni sukob. Očigledno postoji nedovoljna koordinacija oko vanjske politike, koju ona pokušava preko medija dovesti u prvi plan. Ovo su ipak kampanjski razlozi, ali u načelu se oni uvijek nazovu, dogovore i sve riješe”, rekao je Macan.

Facebook Komentari