Ovaj Slovenac pokrenuo je u parlamentu pripreme za rat s Hrvatskom

Slovenski premijer Miro Cerar pozvao je u ponedjeljak inicijatore sjednice parlamentarnog odbora za obranu da otkažu izvanrednu sjednicu na kojoj se iza zatvorenih vrata trebalo raspravljati o spremnosti slovenske vojske za slučaj zaoštravanja spora s Hrvatskom oko arbitražne presude o granici.

Sjednicu tog odbora s temom “Spremnost slovenske vojske na moguće konflikte pri implementaciji arbitražnog sporazuma” sazvao je prošlog tjedna za četvrtak, 14. rujna, predsjednik tog odbora Žan Mahnič, inače zastupnik Slovenske demokratske stranke (SDS) bivšeg premijera i oporbenog čelnika Janeza Janše.

Cerar je ocijenio da je predložena tema “potpuno neprimjerena” jer se Slovenija zauzima za mirnu politiku nenasilja iako je odlučna u namjeri da se presuda arbitara provede. Zato je pozvao inicijatore da sjednicu otkažu.

– Slovenija je odlučna u tome da se provede odluka arbitražnog suda, no to treba osigurati političkim sredstvima, temeljem vladavine prava i članstva u euroatlantskim organizacijama – stoji u priopćenju Cerarova kabineta.
Premijer je pozvao Mahniča da svoj prijedlog povuče i traži da se o tome jasno očituje i predsjednik države Borut Pahor koji je po Ustavu zapovjednik oružanih snaga.

Mahnič je, inače, student druge godine obrane i zaštite. Na sjednicu je pozvao ministricu obrane Andreju Katič, načelnika Generalštaba slovenske vojske, predstavnike slovenske obavještajno-sigurnosne agencije i obavještajno-sigurnosne službe Ministarstva obrane te predstavnike Ureda predsjednika i premijera.

Mahnič je rođen 1990. u Kranju. Svira klavir i orgulje. Ima iskustva iz područja anketiranja i direktne prodaje. U Janšin SDS učlanio se 2008. U parlament je izabran 2014, pišu 24sata.

Facebook Komentari