Konzervativci Erne Solberg odnijeli su jasnu pobjedu na parlamentarnim izborima u Kraljevini Norveškoj

Premijerka Kraljevine Norveške, Erna Solberg, čelnica Konzervativne stranke, objavila je u noći s ponedjeljka na utorak pobjedu na norveškim parlamentarnim izborima, navodeći kako je uspjeh “rezultat timskog napora”.

“Dobili smo potporu za nove četiri godine jer smo ostvarili ono za što smo se zalagali”, kazala je u Oslu Solberg zahvaljujući svojoj stranci i njenim biračima, prenosi njemačka novinska agencija DPA.

“Čini se da je riječ o jasnoj pobjedi”, kazala je premijerka, praćena uzvicima potpore i pljeskom pristaša u hotelu u centru grada, gdje je dočekala rezultate. Upozorila je kako će biti potrebno tražiti “sveobuhvatna rješenja” u novome parlamentu nakon izbora.

Norvešku konzervativnu premijerku Ernu Solberg njeni pristaše opisuju način upravljanja zemljom kao sličan onome njemačke kancelarke Angele Dorothee Merkel

Premijerka Kraljevine Norveške Erna Solberg, koja je svojedobno pozirala u modroj haljini usred jezera s lopočima glasovitoj norveškoj fotografkinji i umjetnici Marie Sjøvold, tako je ostvarila povijesnu pobjedu na izborima, uz malu prednost pred oporbom predvođenom Laburistima, zahvaljujući svom programu upravljanja gospodarstvom kojim dominira proizvodnja nafte.

Njezine pristaše opisuju njen način upravljanja zemljom kao sličan onome njemačke kancelarke Angele Dorothee Merkel, posebice stoga što do sada niti jedna vlada koju su vodili konzervativci nije od 1985. godine ponovno osvojila izbore.

“Naša rješenja daju rezultate. Stvaramo nova radna mjesta”, istaknula je premijerka Erna Solberg dodavši da pred zemljom stoje novi izazovi te da će prihodi od nafte početi padati i da svi u zemlji trebaju preuzeti odgovornost.

Vladajuća manjinska koalicija njezinih konzervativaca i populističke Napredne stranke, zajedno s dva manja saveznika s desnog centra, osvaja osamdeset i osam mjesta u parlamentu koji broji stotinu šezdeset i devet zastupnika, pokazale su službene procjene nakon prebrojanih preko devedeset posto glasova.

Konzervativna premijerka Kraljevine Norveške, Erna Solberg i čelnik laburista Jonas Gahr Støre

Oporbeni čelnik laburista Jonas Gahr Støre kazao je svojim pristašama kako se čini da je njegova stranka, najjača norveška politička snaga u dvadesetom stoljeću, tijesno izgubila. “To je veliko razočarenje”, kazao je Jonas Gahr Støre, čijoj su stranci dugo vremena sve ankete davale prednost. Potpora vladi porasla je, međutim, nakon što se gospodarstvo postupno oporavilo od pada cijene sirove nafte, norveškog glavnog izvoznog proizvoda, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Nezaposlenost, koja je prije godinu dana iznosila pet posto, najviše u posljednjih dvadeset godina, pala je od tada na 4,3%, dok je povjerenje potrošača najveće u posljednjih deset godina.

Laburisti Kraljevine Norveške će ostati druga po veličini politička snaga u parlamentu, s osvojenih četrdeset i devet mjesta. (Theo Ljubić, Reuters, DPA)

Facebook Komentari