Pyongyang: “DNR Koreja može ukloniti američke gangstere.” Donald Trump: “Krenemo li vojnom opcijom, bit će to vrlo tužan dan za DNR Koreju.”

Demokratska Narodna Republika Koreja upozorila je Sjedinjene Američke Države da će im, ako nastave sa zahtjevima za novim, strožim sankcijama DNR Koreji zbog njezina raketnog i nuklearnog programa, “nanijeti najveću patnju i bol”.

Sjedinjene Američke Države formalno su od Vijeća sigurnosti UN-a zatražile da danas glasa o nacrtu rezolucije koji predviđa nove, strože sankcije DNR Koreji. Sjedinjene Američke Države žele da Vijeće sigurnosti nametne naftni embargo EDNR Koreji, zabrani izvoz tekstila, zapošljavanje sjevernokorejskih radnika u inozemstvu te da zamrzne imovinu i donese zabranu putovanja sjevernokorejskom diktatoru Kim Jong – Unu, stoji u nacrtu rezolucije.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-Un i američki predsjednik Donald John Trump

Ministarstvo vanjskih poslova DNR Koreje upozorilo je da će, ako službeni Washington nastavi ustrajati u usvajanju, kako su je nazvali, nezakonite rezulucije, DNR Koreja poduzeti mjere kako bi “SAD platio cijenu”.

“Mjere koje ćemo poduzeti nanijet će Sjedinjenim Američkim Državama najveću patnju i bol. Svijet će biti svjedok kako DNR Koreja može ukloniti američke gangstere nizom mjera koje će biti teže nego što oni mogu zamisliti,” stoji u priopćenju Pyongyanga.

Vijeće sigurnosti UN-a zasjedat će danas i raspravljat će o novim sankcijama DNR Koreji, optuženoj da ugrožava mir svojim nuklearnim i balističkim programom. Zasad nije poznato kako će sjevernokorejski saveznici NR Kina i Ruska Federacija glasati. Da bi se prihvatila rezoluciju Vijeća sigurnosti, treba devet glasova “ZA”, s tim da nijedna od stalnih članica – Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske, SAD, Francuska, Ruska Federacija i NR Kina – ne smije uložiti veto.

Američki predsjednik Donald John Trump zatražio je od Xi Jinpinga, predsjednika NR Kine da učini više kako bi obuzdala svog susjeda, koji nastavlja s programom razvoja oružja prkoseći tako UN-ovim sankcijama i međunarodnim osudama

Napetosti na Korejskom poluotoku eskalirale su nakon više ovogodišnjih lansiranja raketa te nakon nedavnog šestog nuklearnog testiranja. Stručnjaci vjeruju kako je DNR Koreja blizu postizanja cilja da razvije moćno nuklearno oružje koje bi moglo dosegnuti teritorij SAD-a.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda glasat će danas popodne o razblaženom nacrtu rezolucije kojom bi se nametnule nove sankcije DNR Koreji zbog zadnjega nuklearnog testa, rekli su diplomati, no nejasno je hoće li ga poduprijeti NR Kina i Ruska Federacija.

Nacrt rezolucije razblažen je u pokušaju da se umire sjevernokorejske saveznice NR Kina i Ruska Federacija nakon pregovora tijekom proteklih nekoliko dana.

Sjevernokorejski diktator Kim Jong-Un najnovijim lansiranjem balističke rakete preko Japana još je više isprovocirao učvršenje ionako tijesnog saveza SAD-a, Republike Koreje i Japana protiv DNR Koreje

Da bi bila prihvaćena, rezoluciju mora podržati devet od ukupno petnaest članica Vijeća sigurnosti, a niti jedna od pet stalnih članica – SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske, Francuska, Ruska Federacija i NR Kina – ne smije staviti veto.

Nacrt koji je na uvid dobila britanska novinska agencija Reuters u nedjelju više ne predlaže stavljanje na crnu listu sjevernokorejskog čelnika Kima Jonga Una. Prvotni nacrt predlaže da mu se zabrane putovanja te da mu se zamrzne imovina zajedno s drugih četvero sjevernokorejskih dužnosnika. U zadnjem nacrtu navodi se jedan od tih dužnosnika.

U nacrtu rezolucije predlaže se zabrana izvoza tekstilnih proizvoda koji su u 2016. godini bili drugi po redu izvozni proizvodi DNR Koreje, nakon ugljena i drugih ruda, s prihodom od ukupno sedam stotina pedeset i dva milijuna američkih dolara, prema podacima korejske agencije za promicanje ulaganja. Gotovo osamdeset posto tekstilnog izvoza odlazi u NR Kinu.

Nadomak sjeverne DNR Koreje upućen je veliki broj američkih ratnih brodova i zrakoplova, uključujući čak tri nosača zrakoplova u pratnji s raketnim razaračima, fregatama, krstaricama i nuklearnim podmornicama, dok je Japan također angažirao i svoje ratne brodove

Podsjetimo, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Donald John Trump rekao je u četvrtak da bi radije izbjegao vojnu opciju kao odgovor na nuklearne prijetnje DNR Koreje, no da prijašnji diplomatski napori nisu uspjeli spriječili Pyongyang da razvija projektile.

“Vojna akcija zasigurno je jedna od opcija. Je li neizbježna? Ništa nije neizbježno”, rekao je Donald John Trump na konferenciji za novinare. “Radije ne bih koristio vojnu opciju”. “Krenemo li vojnom opcijom na njih, bit će to vrlo tužan dan za Sjevernu Koreju”, kazao je američki predsjednik Donald John Trump. (Theo Ljubić, Reuters)

Facebook Komentari