Predsjednik Trump:”Krenemo li vojnom opcijom na Sjevernu Koreju, bit će to vrlo tužan dan za njih!”

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Donald John Trump rekao je u četvrtak da bi radije izbjegao vojnu opciju kao odgovor na nuklearne prijetnje DNR Koreje, no da prijašnji diplomatski napori nisu uspjeli spriječili Pyongyang da razvija projektile.

“Vojna akcija zasigurno je jedna od opcija. Je li neizbježna? Ništa nije neizbježno”, rekao je Donald John Trump na konferenciji za novinare.

“Radije ne bih koristio vojnu opciju”, kazao je američki predsjednik Trump. “Krenemo li vojnom opcijom na Sjevernu Koreju, bit će to vrlo tužan dan za Sjevernu Koreju”, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Pritisak Washingtona ojačao je otkad je DNR Koreja u nedjelju izvela šesti i najveći nuklearni test.

Američka 7. Pacifička flota, južnokorejske i japanske pomorske i zračne snage već su raspoređene nadomak obala DNR Koreje

Taj pokus, zajedno sa serijom raketnih lansiranja, pokazao je da je Pyongyang blizu ispunjavanju cilja o razvoju moćnog nuklearnog oružja koje bi moglo dosegnuti SAD.

Sjedinjene Američke Države žele da Vijeće sigurnosti UN-a nametne naftni embargo DNR Koreji, zabrani izvoz tekstila i zapošljavanje radnika iz DNR Koreje u inozemstvu, zamrzne imovinu sjevernokorejskom čelniku Kim Jong-Unu te mu zabrani putovanja u inozemstvo.

S novim sankcijama slaže se NR Kina, glavni saveznik Pyongyanga, ali smatra da treba i nastaviti podupirati dijalog kako bi se riješila kriza na Korejskom poluotoku. (Theo Ljubić, Reuters)

Facebook Komentari