Bivša predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec u sukobu interesa

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa donijelo je odluku kako je bivša predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec bila u sukobu interesa, javlja HRT.

Iako je Povjerenstvo predložilo da se Omejec izrekne sankcija obustave isplate dijela neto plaće u iznosu od 5.000 kuna, nakon rasprave zaključilo je da sankcija neće biti zbog proteka više od 12 mjeseci, ali će se predmet proslijediti DORH na daljnje postupanje.

Povjerenstvo je donijelo odluku o pokretanju postupka u slučaju ministrice gospodarstva Martine Dalić. Postupci neće biti pokrenuti po prijavama protiv predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića i suca tog suda Davorina Mlakara.

Bivša predsjednica Ustavnog suda prijavljena je Povjerenstvu jer je, kako je navedeno u anonimnoj prijavi, koristila svoj položaj i oštetila državni proračun. Jasna Omejec je primala naknadu plaće šest mjeseci nakon prestanka dužnosti, iskoristivši “6 + 6” ( šest mjeseci pune plaće, a nakon toga šest mjeseca pola plaće), a čekalo ju je radno mjesto na Pravnom fakultetu.

Predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković, među ostalim je rekla kako u slučaju kada se dužnosnik opredijeli na povratak kod prethodnog poslodavca, ima pravo na isplatu plaće nakon prestanka obnašanja dužnost, ali samo u iznosu dvije plaće. Utvrđeno je da je Omejec ostvarivala naknadu plaće u razdoblju od 6 mjeseci nakon prestanka obnašanja dužnosti. Kao sankciju Povjerenstvo je predložilo obustavu isplate dijela neto plaće u iznosu od 5.000 kuna.

Facebook Komentari