NR Kina također smatra da su potrebne dodatne UN-ove sankcije protiv DNR Koreje

Narodna Republika Kina je danas objavila kako se slaže da bi Vijeće sigurnosti UN-a trebalo donijeti nove sankcije protiv DNR Koreje zbog njezina najnovijeg nuklearnog testa, ali i nastaviti podupirati dijalog kako bi se riješila kriza na Korejskom poluotoku.

Sjedinjene Američke Države žele da Vijeće sigurnosti nametne naftni embargo DNR Koreji, zabrani izvoz tekstila i zapošljavanje radnika iz DNR Koreje u inozemstvu, zamrzne imovinu sjevernokorejskom čelniku Kim Jong-Unu te mu zabrani putovanja u inozemstvo, stoji u nacrtu rezolucije u koju je u srijedu uvid imala britanska novinska agencija Reuters.

Pritisak Washingtona ojačao je otkad je DNR Koreja u nedjelju izvela šesti i najveći nuklearni test. Taj pokus, zajedno sa serijom raketnih lansiranja, pokazao je da je Pyongyang blizu ispunjavanju cilja o razvoju moćnog nuklearnog oružja koje bi moglo dosegnuti Sjedinjene Američke Države.

“S obzirom na novi razvoj događaja na korejskom poluotoku, NR Kina se slaže da bi UN-ovo Vijeće sigurnosti trebalo odgovoriti i poduzeti potrebne mjere”, rekao je novinarima kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi

Američki predsjednik Donald John Trump zatražio je od Xi Jinpinga, predsjednika NR Kine da učini više kako bi obuzdala svog susjeda, koji nastavlja s programom razvoja oružja prkoseći tako UN-ovim sankcijama i međunarodnim osudama.

NR Kina je danas objavila kako se nada da će se Pyongyang suzdržati od daljnjeg izazivanja međunarodne zajednice.

“S obzirom na novi razvoj događaja na korejskom poluotoku, NR Kina se slaže da bi UN-ovo Vijeće sigurnosti trebalo odgovoriti i poduzeti potrebne mjere”, rekao je novinarima kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi.

“Bilo kakva nova akcija međunarodne zajednice protiv Demokratske Narodne Republike Koreje trebala bi poslužiti obuzdavanju sjevernokorejskog nuklearnog i raketog programa, a u isto vrijeme voditi obnovi dijaloga i konzultacija”, rekao je.

NR Kina je daleko najveći sjevernokorejski trgovinski partner, te opskrbljuje tu osiromašenu zemlju velikom količinom nafte i goriva.

Američki predsjednik Donald John Trump zatražio je od Xi Jinpinga, predsjednika NR Kine da učini više kako bi obuzdala svog susjeda, koji nastavlja s programom razvoja oružja prkoseći tako UN-ovim sankcijama i međunarodnim osudama

NR Kina zajedno s Ruskom Federacijom zagovara plan “zamrzavanja za zamrzavanje” prema kojem bi SAD i južna Republika Koreja zaustavili svoje velike vojne vježbe u zamjenu za to da sjeverna DNR Koreja zaustavi svoj program oružja. Međutim, izgleda da zasad nijedna strana nije voljna odstupiti od svoje pozicije.

DNR Koreja priopćila je u nedjelju da je uspješno testirala hidrogensku bombu dizajniranu da se može postaviti na njezinu međukontinentalnu balističku raketu, ubrzo nakon što je Japan potvrdio da je Pyongyang proveo svoj šesti nuklearni pokus, izvijestila je južnokorejska novinska agencija Yonhap.

Testiranje hidrogenske bombe koje je naredio sjevernokorejski diktator Kim Jong-Un bilo je “savršeno uspješno” i predstavlja “važan” korak u dovršavanju programa za nuklearno oružje, javlja sjevernokorejska državna televizija. (Theo Ljubić, Reuters, Yonhap)

Facebook Komentari