Kusić: Moramo priznati da neće svi biti zadovoljni preporukama Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima

HOS-ova ploča s pozdravom “Za dom spremni” premještena je iz Jasenovca u Novsku. Time je, nakon gotovo deset mjeseci rasprava, završena prva faza, a sporni pozdrav na ploči i dalje stoji. O tome je u HRT-ovoj emisiji “Tema dana” govorio predsjednik Akademije, ujedno predsjednik Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, akademik Zvonko Kusić.

Preporuke Vijeća na kraju će biti dio legislative društva, tu će se vidjeti zrelost društva. Nadam se da će te preporuke biti uravnotežene. To mora biti optimalan pristup rješenjima, iako moramo priznati da neće svi biti zadovoljni. Važno je zaustaviti ovakvo stanje koje društvo opterećuje i koje eskalira, tome treba stati na kraj. Vijeće neće riješiti svjetonazorske podjele, ali može ublažiti tenzije u društvu i smanjiti ideologizaciju društva, izjavio je Kusić.

Komentirajući premijerovu poruku da je za njega pozdrav “Za dom spremni” neprihvatljiv, rekao je da premijer nikada nije pokazao nikakav znak da utječe na rad Vijeća i uvijek je podržavao autonomiju Vijeća. Članovi Vijeća su meritorne osobe, naglasio je. Dodao je i kako je moguće da Vijeće s preporukama izađe i prije ožujka 2018., jer je puno materijala obrađeno.
Prijepori, dioba nacije i nije tako velika kao što se prikazuje. Tzv. obični ljudi o tome ne raspravljaju toliko. Stranke se među sobom u gospodarskim ili drugim pitanjima bitno ne razlikuju, a ideološka pitanja su jedina gdje se mogu mobilizirati pristaše, istaknuo je akademik Kusić u “Temi dana”.

Vijeće treba dati sveobuhvatnu preporuku Vladi na osnovu koje bi se izradili zakonski okviri koji bi obuhvatili sva pitanja koja se pojavljuju. Nijedna Vlada se dosad nije usudila takvo nešto napraviti. Nadam se da će se uspjeti prevladati, koliko je moguće, svjetonazorski prijepori. Vijeće treba dati Vladi jedan orijentir za ujednačenu zakonsku praksu, rekao je predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, ujedno predsjednik Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, akademik Zvonko Kusić.

Facebook Komentari