Krenula slovenska osveta zbog arbitraže, a s njome i set blokada Hrvatske, prva je u OECD-u

Slovenija zbog nepoštivanja odluke Arbitražnog suda o granici namjerava blokirati ulazak Hrvatske u Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), javljaju slovenski mediji.

Izvori iz Bruxellesa su izvijestili da je Slovenija u Bruxellesu upozorila da, zbog nepoštovanja vladavine prava, ne može podržati članstvo Hrvatske u organizaciji OECD-a, javlja RTV Slovenije.

Tijekom Bledskog foruma Slovenija je među okupljenim dužnosnicima intenzivno lobirala da se uvaže njena stajališta i potrebi poštovanja presude arbitražnog suda.

Već ranije su slovenski dužnosnici prijetili da će blokirati pristup Hrvatske Schengenskoj zoni.

Slovenija je na zasjedanju veleposlanika u Bruxellesu upozorila da namjerava blokirati Hrvatsku jer prema ocijeni slovenske diplomacije naša zemlja ne ispunjava uvjete OECD-a za pristup, među ostalim vladavinu prava i poštivanje presuda.

Odluka da se taj potez donese još je važna, budući da je odluka o proširenju zakazana za kraj mjeseca.

OECD je organizacija koja ima 35 članica, a okuplja najrazvijenije tržišne ekonomije svijeta. Postupak primanja u članstvo je kompliciran i dugotrajan. Hrvatska je pismo namjere o pristupanju u punopravno članstvo OECD-a uputila u siječnju ove godine.

‘Članstvo u OECD-u bilo bi iznimno korisno i dalo bi nam konačni legitimitet u smislu stanja gospodarstva, fiskalne odgovornosti i funkcioniranja pravne države, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković kada se sastao s glavnim tajnikom OECD-a Angelom Gurrijom u sklopu Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu u siječnju ove godine.

Slovenija je članicom OECD-a postala 2010. godine u paket s Izraelom i Estonijom. Cipar je još 1995. godine zatražio ulazak u OECD no zbog otvorenih sporova sa susjednom Turskom, koja je članica OECD-a, na taj zahtjev je Turska stavila veto, piše Tportal.

Facebook Komentari