Jutarnji piše da su se HDZ-ovci usuglasili da HOS-ovoj ploči nije mjesto u Jasenovcu, ali Novi list piše da to nije dovoljno SDSS-u

Spomen-ploči HOS-a sa spornim natpisom “Za dom spremni” nije mjesto u Jasenovcu – zaključak je to HDZ-ovaca nakon što su održali sjednicu Predsjedništva i Nacionalnog vijeća. No, kako su sinoć istaknuli neki članovi stranke, tako nije odlučeno zbog ultimatuma njihovih koalicijskih partnera nego je riječ o političkoj odluci HDZ-a, Vlade i premijera Andreja Plenkovića. O HOS-ovoj ploči na sjednici se najviše raspravljalo, a kako doznajemo, spominjala su se tri scenarija – jedan je da ploča ostane, ali da se ukloni sporni naziv “Za dom spremni”, druga da se ploča preseli u Novsku o čemu su mediji već pisali, a treći da se ploča potpuno skine; piše Jutarnji.

Do toga bi došlo ako se ne bi postigao dogovor s udrugama. Problem s pločom, kako su nam rekli neki od sudionika sastanka, svakako će biti riješen do početka sjednice Sabora i aktualnog sata. Izvori s HDZ-ova sastanka kažu kako tijekom rasprave nije bilo povišenih tonova, a doznajemo da se dosta govorilo o tome kako priča s pločom nije slučajna, s obzirom da je postavljena, kako su neki istaknuli, samo tjedan dana nakon što je Plenković preuzeo Vladu. Isticali su kako je tu riječ o provokaciji te da je pitanje tko stoji iza svega toga. Na kraju su svi oko ploče dali podršku Plenkoviću, uključujući i njegova zamjenika Milijana Brkića.

Na sastanku se govorilo i o porezu na nekretnine, za koji je rečeno da ga treba temeljito pripremiti te izmijeniti nekoliko ključnih točaka. Zaključeno je kako je priča oko poreza, ali i oko ploče HOS-a bila loše iskomunicirana, čime su HDZ-ovci, kako kažu, sami sebi stvorili problem. Razgovaralo se i o kurikularnoj reformi za koju je Plenković, navodno, kazao kako je “to jedno od najvažnijih pitanja koje će on riješiti”, a bilo je govora i o požarima, proslavi Oluje, rejtingu HDZ-a i drugim temama, piše Jutarnji.

Furio Radin za Novi list kaže da sve što zna o mogućem premještanju ploče iz Jasenovca negdje drugdje je ono što je vidio u medijima.

– Jedino mjesto za ploču koja sadrži »Za dom spremni« i ostala obilježja kompromitirana u Drugom svjetskom ratu bi trebali biti muzeji. Osim toga, nije Jasenovac bio jedini ustaški logor u NDH, bilo ih je mnogo, ističe Radin.

I Boris Milošević, predsjednik Kluba zastupnika SDSS-a, kaže Novom listu da nema izravnih informacija o pregovorima članova Vlade s predstavnicima HOS-a. No, ističe da je »Za dom spremni« jednako ustaški pozdrav i u Jasenovcu i u Novskoj i u Zagrebu i bilo gdje drugdje te uvijek ima isto značenje.

Milošević navodi slučaj spomenika poginulim HOS-ovcima u Splitu koji nema pokliča »Za dom spremni«, projektiran je i postavljen bez tog simbola. Netko je ispisao »Za dom spremni« naknadno preko noći, a onda ga je policija isto tako preko noći izbrisala.

– To sad u Splitu nitko ne problematizira, dakle, mi mislimo da se na taj način može obilježiti i pogibija poginulih boraca HOS-a u Jasenovcu, kaže Milošević, prenosi Novi list.

Peđa Grbin, potpredsjednik SDP-a, ističe da ako je nešto neprimjereno, onda mora biti neprimjereno bilo gdje u državi.

– To bi bilo kao da netko kaže da se svastika ne može crtati u Auschwitzu, ali može u Münchenu. A svi oni koji misle da su se samo u Jasenovcu dogodili zločini, neka uzmu kartu Hrvatske i pogledaju gdje je sve bilo ustaških stratišta. Da li to znači da će se »Za dom spremni« smjeti koristiti samo u Istri, Rijeci, Zadru i Splitu jer su to bila mjesta koja nisu bila pod dosegom ustaškog režima, pita Grbin.

Facebook Komentari