Japan je vojno spreman obraniti se od svakog eventualnog napada DNR Koreje

Japanska ratna mornarica osposobljena je obarati sve sjevernokorejske balističke projektile

Japanski premijer Shinzō Abe rekao je danas kako će Japan učiniti sve što je u njegovoj moći, u suradnji s SAD-om, da se obrani od projektila ispaljenih od DNR Koreje i da će povećati svoje obrambene potencijale, a Tokio i Washington su pozvali da se na DNR Koreju izvrši “najveći pritisak”, prenose svjetske novinske agencije.

Premijer Japana Shinzō Abe je to najavio na početku skupa zastupnika vladajuće koalicije dan nakon što je sjeverna DNR Koreja izvela svoj šesti, dosad najjači nuklearni test, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Japanski premijer Shinzō Abe i američki predsjednik Donald John Trump

Američki predsjednik Donald John Trump i Shinzō Abe još jednom su osudili sjevernokorejsko “kontinuirano destabiliziranje i provokativne akcije”. U telefonskom pozivu nakon sjevernokorejskoga nuklearnog testa Donald John Trump i Shinzō Abe “potvrdili su međusobne obrambene obveze i obećali blisku suradnju”, navodi se u službenoj izjavi Bijele kuće.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Donald John Trump je ponovio predanost Washingtona “obrani vlastite domovine, teritorija i saveznika korištenjem cijela raspona diplomatskih, konvencionalnih i nuklearnih potencijala koji stoje na raspolaganju”, dodaje se u izjavi.

Američka 7. Pacifička flota, južnokorejske i japanske pomorske i zračne snage već su raspoređene nadomak obala DNR Koreje

Japan i SAD traže da se provede “najveći pritisak” na Sjevernu Koreju nakon njezina šestog nuklearnog testa, složili su se japanski ministar vanjskih poslova Tarō Kōno i američki državni tajnik Rex Wayne Tillerson u telefonskom razgovoru u ponedjeljak, prenosi njemačka novinska agencija DPA.

Nakon tog razgovora japanski ministar vanjskih poslova Tarō Kōno je novinarima rekao da SAD i Japan žele hitni sastanak Vijeća sigurnosti UN-a na kojem će se razmotriti nove mjere protiv Pyongyanga, navodi se u japanskim medijskim izvješćima.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Donald John Trump je ponovio predanost Washingtona “obrani vlastite domovine, teritorija i saveznika korištenjem cijela raspona diplomatskih, konvencionalnih i nuklearnih potencijala koji stoje na raspolaganju”

Japanski ministar vanjskih poslova Tarō Kōno nije precizirao o kakvim se sankcijama radi.

U telefonskom razgovoru između japanskog premijera Shinzōa Abea i južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina dvojica sugovornika izrazili su potporu novoj rezoluciji Vijeća sigurnosti, navodi se u medijskim izvješćima. (Theo Ljubić, Reuters, DPA)

Share This Article