Hernadi tužio Hrvatsku Europskom sudu za ljudska prava

Zsolt Tomas Hernadi podnio je tužbu protiv Hrvatske na Europskom sudu za ljudska prava (ESLJP), izvijestio je Ured zastupnice RH pred ESLJP-om Hrvatski sabor, Ured predsjednice države, Vladu, Ministarstvo pravosuđa, ministra i ravnatelja policije, Vrhovni i Ustavni sud, DORH i Županijski sud u Zagrebu.

Hernadi prigovara da mu je Hrvatska povrijedila pravo na slobodu kretanja izdajući Europski uhidbeni nalog (EUN) na temelju rješenja istražnog suca u postupku u kojem je osumnjičen za mito. Hernadi se žali da mu je ograničena mogućnost kretanja zbog bojazni da će biti uhićen i izručen RH.

Navodi da je devet zemalja EU (Luksemburg, Italija, Slovačka, Cipar, Letonija, Norveška, Estonija, Švedska i Rumunjska) odbilo EUN, dok su Njemačka i Austrija izričito navele da po njemu neće postupiti.

Interpol ga je u studenome 2016. izbrisao s liste traženih osoba. Hernadi je tužbu podnio nakon što je iscrpio pravni put u Hrvatskoj, gdje su i Vrhovni i Ustavni sud odbili njegove žalbe.

Šefica Ureda zastupnice RH pred ESLJP-om Štefica Stažnik obrazlaže kako će Hrvatska morati obraniti postupanje svih svojih nadležnih pravosudnih tijela, kojima je stoga i poslala dopis vezano za EUN protiv Hernadija. Stoga ih poziva na intenzivnu suradnju da bi ESLJP-u obrazložili zakonitost EUN-a, legitiman cilj njegova izdavanja, nužnost u demokratskom društvu i da to za Hernadija nije predstavljalo prekomjeran individualan teret, što su standardni testovi kroz koje prolazi svaki državni akt pri ocjeni na ESLJP-u.

To je drugi takav zahtjev protiv RH zbog europskog uhidbenog naloga pa Stažnik skreće pozornost na senzibiliziranost ESLJP-a po pitanju primjene prava EU u slučaju sumnje o povredi ljudskih prava i temeljnih sloboda zajamčenih Konvencijom, javlja Večernji list.

Facebook Komentari