Nuklearni pokus DNR Koreje hidrogenskom bombom izravni je izazov američkom predsjedniku Trumpu

Demokratska Narodna Republika Koreja možda je provela u nedjelju šesti nuklearni pokus, priopćila je južnokorejska vojska, samo nekoliko sati nakon što je Pyongyang potvrdio da je razvio hidrogensku bombu, javljaju svjetske novinske agencije. Nekoliko sati poslije tih objava, DNR Koreja službeno je priopćila da je uspješno testirala hidrogensku bombu dizajniranu da se može postaviti na njezinu međukontinentalnu balističku raketu, ubrzo nakon što je Japan potvrdio da je Pyongyang proveo svoj šesti nuklearni pokus, izvijestila je južnokorejska novinska agencija Yonhap.

Testiranje hidrogenske bombe koje je naredio sjevernokorejski diktator Kim Jong Un bilo je “savršeno uspješno” i predstavlja “važan” korak u dovršavanju programa za nuklearno oružje, javlja državna televizija.

Ta je objava došla nekoliko sati nakon snažnog umjetno izazvanog potresa nedaleko od poznate lokacije za provođenje nuklearnih pokusa, što ukazuje na to da je Pyongyang proveo svoj šesti nuklearni pokus. Sjevernokorejska novinska agencija KCNA navodi da je pokus proveden kako bi se “ispitala i potvrdila točnost i vjerodostojnost” tehnologije te zemlje.

Nekoliko nacionalnih geoloških zavoda zabilježilo je neuobičajenu seizmičku aktivnost nedaleko od lokacije na kojoj je Pyongyang proveo ranije testove.

Dva plitka potresa pogodila su danas komunističku DNR Koreju, što ukazuje na to da je ta država provela nuklearni pokus. Potresi, od kojih je prvi NR Kina opisala kao ‘sumnjivu eksploziju’, a drugi kao ‘rušenje’, zabilježen je sedamdeset i pet kilometara sjeverozapadno od Kimchaeka.

Eksplozija hidrogenske bombe

Prijašnja nedavna podrhtavanja tla u toj regiji prouzročili su nuklearni pokusi i nakon službene potvrde Pyongyanga da se ponovno radi o nuklearnom pokusu, ovo je izravni izazov američkom predsjedniku Donaldu Johnu Trumpu, koji je nekoliko sati ranije razgovarao telefonom s japanskim premijerom Shinzōm Abeom o ‘eskalaciji’ nuklerane krize u regiji.

Prvi, snažan potres, bio je jakosti 6,3 i zabilježen je na dubini od deset kilometara, izjavili su američki i kineski seizmolozi. Osam minuta kasnije slijedio je drugi, jakosti 4,6, s gotovo identičnim koordinatama, izvijestila je NR Kina.

Južnokorejska vojska povisila je stupanj pripravnosti, javila je agencija Yonhap, a Japan je priopćio da su zabilježena podrhtavanja tla prouzročena nuklearnom eksplozijom.

“Problemi na tom području trebaju se rješavati samo putem izravnog dijaloga svih zainteresiranih strana, bez ikakvih preduvjeta. Provokacije, pritisak te vojna i uvredljiva retorika vode u slijepu ulicu i uzaludno je očekivati da će samo pritisak zaustaviti nuklearni i balistički program Pyongyanga. Korejski poluotok je trenutačno na samom rubu velikog sukoba. Pozivam još jednom sve strane još jednom da se pruži potpora smjernicama koje su predložili Moskva i Peking radi otklanjanja krize”, naveo je u svom priopćenju ruski predsjednik Putin

‘Nakon što smo proučili podatke zaključili smo da se radi o nuklearnim pokusima’, izjavio je japanski ministar vanjskih poslova Tarō Kōno na brifingu koji je prenosila televizija NHK, a koji je održan nakon sastanka japanskog Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Komunistička DNR Koreja priopćila je već jučer da je razvila još naprednije nuklearno naoružanje koje ima ‘veliku moć razaranja’ – hidogensku bombu koja se može staviti na novu interkontinentalnu balističku raketu.

Prema sjevernokorejskoj službenoj novinskoj agenciji KCNA, diktator i čelnik te zemlje, Kim Jong Un osobno je pregledao tu hidrogensku bombu.

Snaga te hidrogenske bombe mogla bi biti više stotina kilotona i ona se može detonirati na visokim nadmorskim visinama, navodi KCNA. Također prenosi prenosi izjavu Kima koji je istaknuo da su ‘sve komponente hidrogenske bombe sto posto domaće proizvodnje’.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Donald John Trump je Sjevrnokorejcima odgovorio prijetnjama te upozorio da bi se DNR Koreja mogla suočiti s “vatrom i bijesom”!

DNR Koreja nedavno je ispalila balističku raketu srednjeg dometa koja je preletjela Japan i pala u Tihi ocean.

Ovaj najnoviji sjevernokorejski pokus se događa netom nakon što je ruski predsjednik Vladimir Vladimirovič Putin upozorio svijet o eskalaciji mogućeg sukoba na korejskom poluotoku u svom priopćenju objavljenom uoči summita zemalja BRICS-a koji će se od 3. do 5. rujna održati u NR Kini.

“Problemi na tom području trebaju se rješavati samo putem izravnog dijaloga svih zainteresiranih strana, bez ikakvih preduvjeta. Provokacije, pritisak te vojna i uvredljiva retorika vode u slijepu ulicu i uzaludno je očekivati da će samo pritisak zaustaviti nuklearni i balistički program Pyongyanga. Korejski poluotok je trenutačno na samom rubu velikog sukoba. Pozivam još jednom sve strane još jednom da se pruži potpora smjernicama koje su predložili Moskva i Peking radi otklanjanja krize”, naveo je u svom priopćenju predsjednik Ruske Federacije.

Američki ministar obrane James Mattis poručio je sjevernokorejskom vođi Kim Jong-Unu “da se ne igra vatrom, jer bi samo jedna taktička napadna nuklearna podmornica američke ratne mornarice mogla u 15 minuta izbrisati DNR Koreju s lica zemlje !”

Stanje je i više nego ozbiljno, poglavito kad se uzme u obzir i nedavna izjava američkog ministra obrane, Jamesa Normana Mattisa, zvanog “Bijesni pas”. Američki ministar obrane izjavio je da ako bi Sjeverna Koreja ispalila projektil na Sjedinjene Američke Države situacija bi mogla prerasti u rat.

“Ako ispale projektil na Sjedinjene Američke Države to bi moglo vrlo brzo prerasti u rat”, rekao je američki ministar obrane James Norman Mattis novinarima.

“Bijesni pas” – James Norman Mattis je rekao da bi Sjedinjene Američke Države znale putanju sjevernorejskog projektila “za nekoliko trenutaka” i ako bi se procijenilo da projektil pogađa Guam ili bilo koji dio američkog teritorija ili savezničke države Republiku Koreju i Japan, “mi ćemo ga uništiti”.

Također je “Bijesni pas” poručio sjevernokorejskom vođi Kim Jong-Unu “da se ne igra vatrom, jer bi samo jedna taktička napadna nuklearna podmornica američke ratne mornarice mogla izbrisati DNR Koreju s lica zemlje za petnaest minuta!” (Theo Ljubić, Yonhap, KCNA, NHK)

Share This Article