Banac o promjenama u veleposlanstvu SAD-a: Mislim da se osoblje nije proslavilo izvješćem koje su poslali State Departmentu

Prof. Ivo Banac, dobar poznavatelj američko-hrvatskih odnosa, za Dnevnik 3 komentirao je nominiranje Roberta Kohorsta za novog veleposlanika u Hrvatskoj.

Banac je potvrdio da je prijevremeni odlazak sadašnje veleposlanice potaknut dolaskom Donalda Trumpa na vlast u Americi. “Svaka nova administracija ima pravo i vrlo često koristi to pravo imenovanja novih veleposlanika. U ovom slučaju je to i malo zakašnjelo. To se radi u proljeće nakon preuzimanja mandata”, rekao je.

Na pitanje je li razlog navodno ne selektivno izvješće koje je poslano State Departmentu, rekao je da misli kako ima više razloga.

“No sigurno je to jedan od mogućih razloga. Ne mogu reći sa sigurnošću. Mislim da se osoblje veleposlanstva nije proslavilo tim izvješćem. U njemu ima krajnje problematičnih stavki. Primjerice moglo bi se zaključiti da netko u State Departmentu ima rezervi prema sudskom poništenju osude nadbiskupa Stepinca iz 1946. – rezultat jednog staljinističkog procesa”, istaknuo je.

“Tako da ima mnogo toga što ne valja. Trinaest negativnih primjera u nečemu što se odnosi na religijska prava, a mnoga ta pitanja nisu uopće vezana za religiju i ima naravno mnogo toga što je propušteno. Npr. ne govori se ništa o raznim napadima na predstavnike Katoličke crkve. Tako da sigurno jest nešto što treba preciznije pogledati i može bitno promjeniti u nekom budućem razdoblju”, smatra Banac.

Za novog veleposlanika je rekao da je blizak Trumpu i to na vrlo specifičan način. “On je donator Trumpove kampanje. Bio je u odboru za tranziciju, znači među onima koji su osobno donirali Trumpovu kampanju. Završio je pravni fakultet Sveučilišta u Michingenu. Prije toga je završio redovni studij računovodstva. Dakle, poslovni čovjek, koji je ujedno i pravnik – i vrlo uspješan u južnoj Kaliforniji što je jedna od baza Republikanske stranke”, rekao je.

“Što će on konkretno raditi – to ćemo vidjeti. Sigurno će zastupati LNG na Krku, što je politika i Trumpove, ali i Obamine administracije. To je nešto što se neprestano naglašava i bojim se i osporava od raznih lobija u zemlji. A pored toga – vidjet ćemo”, istaknuo je Banac.

Facebook Komentari