Sedam taktičkih borbenih lovaca F-15 Orao su sletjeli u zračnu bazu Siauliai dva tjedna prije ruskih manevara kodnog imena Zapad-2017

Sjedinjene Američke Države surasporedile dodatne borbene zrakoplove zbog nadzora zračnog prostora baltičkih zemalja, članica NATO-a, dok se Ruska Federacija priprema za važne vojne vježbe u regiji, objavio je litavski ministar obrane.

Sedam američkih lovaca F-15 Orao sletjelo je jučer u vojnu bazu Siauliai dva tjedna prije ruskih manevara kodnog imena Zapad-2017 koji će se odvijati u Rusiji i Bjelorusiji i koji jako brinu Poljsku i susjedne baltičke zemlje, javlja francuska novinska agencija AFP.

F-15 Orao taktički je borbeni zrakoplov (lovac – presretač) dizajniran za zračne borbe u svim vremenskim uvjetima, a s ciljem postizanja i održavanja superiornosti u zraku pred neprijateljskim zrakoplovima

F-15 Orao taktički je borbeni zrakoplov (lovac – presretač) dizajniran za zračne borbe u svim vremenskim uvjetima, a s ciljem postizanja i održavanja superiornosti u zraku pred neprijateljskim zrakoplovima, te je petnaest tih zrakoplova zamijenilo poljske borbene zrakoplove koji su nadzirali baltičko nebo tijekom zadnja četiri mjeseca u okviru operacije zračne policije NATO-a.

Po pomoćniku ruskog ministra obrane Aleksandru Fominu, vježba će uključivati sudjelovanje dvanaest tisuća i sedam stotina vojnika

Litavske službe sigurnosti upozorile su da će “scenarij vježbe simulirati oružani sukob s NATO-om”, ali Moskva ističe da će se raditi o “čisto obrambenim manevrima” koji neće biti usmjereni protiv nijednog posebnog neprijatelja.

Po pomoćniku ruskog ministra obrane Aleksandru Fominu, vježba će uključivati sudjelovanje dvanaest tisuća i sedam stotina vojnika, ali promatrači, među kojima je i Litva, ocjenjuju da će se njihov broj popeti na sto tisuća, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

General-bojnik Frederick Benjamin “Ben” Hodges, vrhovni američki general u Europi, kazao je prošli mjesec kako su američki saveznici u istočnoj Europi i Ukrajini zabrinuti da bi ruska vojna vježba mogla poslužiti kao “Trojanski konj”

Vojna vježba Zapad-2017 izazvala je nelagodu u nekim zemljama NATO-a jer će ruske postrojbe i teško naoružanje biti stacionirano u Bjelorusiji, ruskoj saveznici koja graniči s Ukrajinom, ali isto tako s članicama NATO-a – Poljskom, Litvom i Latvijom.

General-bojnik Frederick Benjamin “Ben” Hodges, vrhovni američki general u Europi, kazao je prošli mjesec kako su američki saveznici u istočnoj Europi i Ukrajini zabrinuti da bi ruska vojna vježba mogla poslužiti kao “Trojanski konj”, tj. da bi vojna oprema dopremljena u Bjelorusiju tamo mogla i ostati.

Sedam američkih lovaca F-15 Orao sletjelo je jučer u vojnu bazu Siauliai dva tjedna prije ruskih manevara kodnog imena Zapad-2017 koji će se odvijati u Rusiji i Bjelorusiji

Zamjenik ruskog ministra obrane Aleksandr Fomin kazao je zapadnim vojnim atašeima u Moskvi da Zapad nema razloga za strah, a ocjene da Ruska Federacija predstavlja “prijetnju” bilo kome nazvao “mitovima”.

Vojni manevri održat će se od 14. do 20. rujna u Bjelorusiji, zapadnoj Rusiji i ruskoj enklavi Kalinjingradu. (Theo Ljubić, Reuters, AFP)

Facebook Komentari