Iračke snage uz podršku Amerikanaca oslobađaju grad Tal Afar, a tzv. Islamska država gubi na svim frontovima

Vladine snage Republike Irak, uz pomoć paravojnih postrojbi i uz podršku međunarodne koalicije pod američkim zapovjedništvom, danas su pred protjerivanjem takozvane Islamske države iz jednog od njezinih posljednjih uporišta u zemlji.

U subotu, tjedan dana nakon početka ofenzive, zajedničko operativno zapovjedništvo koje usklađuje borbu protiv takozvane Islamske države u Republici Iraku, objavilo je da iračke snage sada drže “devedeset i četiri posto grada”, ili dvadeset sedam od dvadeset i devet četvrti u posljednjem uporištu takozvane Islamske države u pokrajini Niniva, a u danas ujutro objavile su da su osvojile “sve četvrti”, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Iračko-američke jedinice potpomognute paravojnim postrojbama, a nakon zauzimanja središta grada Tal Afar i njegove otomanske utvrde na kojoj su snage protiv IS-a izvjesile iračku zastavu, napreduju prema Al-Ayadiehu

U toj su istoj pokrajini džihadisti izgubili početkom srpnja grad Mosul, drugi grad u Iraku i njihovo najveće urbano uporište u zemlji, sedamdeset kilometara istočno od Tal Afara.

Al-Ayadieh je važno selo za snage protiv takozvane Islamske države, jer se nalazi na jedinom putu, iz Tal Afara, kojim mogu krenuti džihadisti (na slici) bježeći u Sirijsku Arapsku Republiku

Francuska novinska agencija AFP prenosi da su iračko-američke jedinice potpomognute paravojnim postrojbama, a nakon zauzimanja središta grada Tal Afar i njegove otomanske utvrde na kojoj su snage protiv IS-a, smjesta izvjesile iračku zastavu, spustivši simbolično sve crne zastave džihadista na koje su naišle na svojem putu, te se žestoke borbe nastavljaju.

Cilj je ponovno zauzeti Al-Ayadieh, lokalitet petnaest kilometara sjeverno od grada Tal Afar. To je selo važno za snage protiv takozvane Islamske države,  jer se nalazi na jedinom putu, iz Tal Afara, kojim mogu krenuti džihadisti bježeći u Sirijsku Arapsku Republiku. Očito je kako snage takozvane Islamske države gube na svim frontovima. (Theo Ljubić, Reuters, AFP)

Facebook Komentari