Uragan Harvey pogodio Teksas, Panika vlada i u New Orleansu. Tamošnje stanovništvo još pamti uragan Katrina 2005. godine

Južnu obalu Teksasa pogodio je uragan. Prate ga snažne oluje s jakim vjetrovima i oceanskim valovima. Taj uragan smatra se najsnažnijom olujom u SAD-u od 2005. godine.

Mjesto Corpus Christi prvo se našlo na udaru. Vjetar je puhao brzinom do 209 kilometara na sat, većina drveća je iščupana iz korijena, ceste su neprohodne, opskrba strujom je prekinuta.

Oluja je već pogodila i oko 20 tisuća putnika na tri kruzera u Meksičkom zaljevu, pri čemu su dva preusmjerena u New Orleans, a treći će ostati u Cozumelu u Meksiku, nakon što je zatvorena luka Galveston u Teksasu.

Mnogi su napustili grad, a oni koji su ostali kažu – najgore tek može stići.

Stručnjaci za zaštitu okoliša upozoravaju pak na druge probleme koji mogu nastati zbog uragana Harvey. Ako se voda podigne iznad određene razine, tvrde, svjedočit ćemo najtežoj ekološkoj katastrofi u povijesti SAD-a.

Panika vlada i u New Orleansu. Tamošnje stanovništvo još pamti uragan Katrina 2005. godine. Iako to područje nije izravno ugroženo uraganom, tu se očekuju jake kiše.

Prema predviđanjima stručnjaka Harvey će nekoliko dana imati razornu snagu.

Ranije je guverner Teksasa zatražio pomoć američke savezne vlade uoči naleta Harveyja, a oko svega se porukom na Twiteru oglasio i američki predsjednik Donald Trump hrabreći i poželivši sreću svima onima koji se nalaze na putu uragana uz savjet da slijede upute lokalnih vlasti, piše HRT.

Facebook Komentari