Američki ministar obrane James Norman Mattis, zvani “Bijesni pas” stigao u Ukrajinu glede isporuke oružja

Ministar obrane Sjedinjenih Američkih Država, James Norman Mattis stigao je u Ukrajinu na razgovore o mogućem jačanju američke podrške snagama Kijeva, koje se tri godine bore protiv agresorskih proruskih separatista na istoku zemlje, a kojima u naoružanju pomaže Rusija.

Američki ministar obrane James Norman Mattis (zvani “Bijesni pas”) nazoči paradi ukrajinske vojske povodom Dana neovisnosti

James Norman Mattis se danas sastao s ukrajinskim predsjednikom Petrom Oleksiyovychem Poroshenkom i ministrom obrane Ukrajine, Sepanom Poltorakom kako bi potvrdio podršku američke administracije službenom Kijevu, bez obzira na najavu američkog predsjednika Donalda Johna Trumpa tijekom izborne kampanje da se želi približiti Moskvi.

Specijalne antiterorističke potrojbe vojske Ukrajine (gore) i ukrajinski tenkovi na paradi povodom Dana neovisnosti

Vlasti Kijeva se nadaju uvjeriti službeni Washington da im isporuči oružje, posebice protutenkovsko i protuzračno oružje, uz pomoć u opremi koju im Amerikanci već naveliko dostavljaju.

Marš ukrajinskih redovnih vojnih snaga na vojnoj paradi u Kijevu povodom Dana neovisnosti Ukrajine

Iako se američka vojska pozitivno izjasnila o tim zahtjevima, američki predsjednik Donald John Trump ih treba odobriti i neki strahuju da bi takve isporuke mogle izazvati eskalaciju sukoba, većim dijelom zaleđenog nakon nekoliko prekida vatre. Ipak, šef Pentagona James Norman Mattis je na konferenciji za novinare s ukrajinskim predsjednikom Petrom Oleksiyovychem Poroshenkom vrlo odlučno govorio protiv Rusije koju optužuje da pokušava silom prepraviti međunarodne granice i upozorio da će sankcije Moskvi ostati na snazi sve dok Rusija ne pokrene primjenu mirovnih sporazuma iz Minska za istok Ukrajine.

Raketne jedinice ukrajinske armije na paradi u Kijevu za Dan neovisnosti

Američki ministar obrane James Norman Mattis je rekao da aktivno razmatraju zahtjev za isporukom oružja. “Oružje za obranu ne predstavlja provokaciju, osim ako je u rukama agresora. A Ukrajina očito nije agresor. Na njezinom terenu se odvijaju borbe”, odlučno je dodao šef američkog Pentagona.

“Od prvog dana ruske agresije, pozivali smo sve zemlje svijeta da nam pomognu isporukom oružja, Za sada nam je samo Republika Litva dostavila tu pomoć”, naglasio je jučer medijima ukrajinski ministar obrane Stepan Poltorak, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Kopnena vojska armije Ukrajine na vojnoj paradi u Kijevu povodom Dana neovisnosti

Tijekom svog boravka u službenom posjetu Kijevu, američki ministar obrane (inače u vojnim krugovima zvan “Bijesni pas”) nazoči danas također i vojnoj paradi vojske Ukrajine, a povodom obilježavanja Dana neovisnosti te zemlje.

Raketni sistem BUK u sastavu ukrajinske armije također se mogao vidjeti na vojnoj paradi u Kijevu

U tom sukobu koji već tri godine traje na istoku Ukrajine poginulo je više od deset tisuća ljudi. Kijev i Zapad optužuju Rusku Federaciju da financijski i vojno pomaže agresorskim pobunjenicima, što službena Moskva niječe.

Jedan dio preleta ukrajinskog ratnog zrakoplovstva u Kijevu za Dan neovisnosti

Mirovnim sporazumima potpisanim u Minsku u veljači 2015. godine okončane su gotovo sve borbe, ali sukobi između ukrajinskih vojnih snaga i pobunjenih proruskih separatista na istoku Ukrajine i dalje redovno izbijaju duž linije razgraničenja. (Theo Ljubić, Reuters)

Share This Article