SIRIJA: Ruski zrakoplovi ubili 200-tinjak islamista u Deir ez-Zoru, a zračni udar zapadne Koalicije na Al-Hasakah pobio je civile i mudžahedine!

Ratno zrakoplovstvo Ruske Federacije razorilo je danas veliku kolonu boraca takozvane Islamske države (IS ) koji su se kretali prema sirijskome gradu Deir ez-Zoru i ubili su dvjestotinjak islamističkih militanta, javljaju ruske novinske agencije citirajući današnje priopćenje ruskog Ministarstvo obrane, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Isto tako je ovog vikenda najmanje osamnaestero civila, među kojima troje djece, poginulo u zračnim udarima protudžihadističke međunarodne koalicije koje predvode Sjedinjene Američke Države, na selo pod kontrolom skupine takozvane Islamske države na sjeveroistoku Sirijske Arapske Republike, izvijestila je u nedjelju nevladina organizacija SOHR.

Ratno zrakoplovstvo Ruske Federacije ( zrakoplov SU-34) razorilo je veliku kolonu boraca takozvane Islamske države (IS ) koji su se kretali prema sirijskome gradu Deir ez-Zoru

Kako navodi Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) sa sjedištem u Londonu, u zračnim udarima gađano je selo Al Jezaa, u pokrajini Al-Hasakah, kojega je manji dio još u rukama te ultraradikalne islamističke organizacije.

Osamnaestero žrtava je bilo u džamiji i u okolnim kućama, navodi SOHR. U zračnim udarima britansko-američkih zrakoplova su poginula i trojica boraca takozvane Islamske države (IS).

Američki zrakoplovi F-35A sudjeluju u napadima na položaje takozbvane Islamske države u Sirijskoj Arapskoj Republici i u Republici Irak

Nadalje, takozvana Islamska država koncentrira svoje snage oko Deir ez-Zora pošto su je kopnene vojne snage Sirijske Arapske Republike uz potporu ruskog ratnog zrakoplovstva protjerale južno od grada Al-Raqqah te zapadno od grada Homs, navodi rusko MVP.

Britanske Kraljevske zrakoplovne snage (RAF) koriste zrakoplove Typhoon u napadima na takozvanu Islamsku državu u Iraku i Siriji

Ministarstvo vanjskih poslova Ruske Federacije dodaje da su ruski vojni zrakoplovi uništiti i vojnu opremu džihadističke skupine, no, nisu objavili kad se napad na trupe IS-a dogodio.

Međunarodna koalicija koju predvode Sjedinjene Američke Države i u kojoj sudjeluju kopnene i zrakoplovne snage poput Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, tvrdi da poduzima mjere kako bi spriječila pogibiju civila u zračnim udarima koje izvodi u Siriji i u Iraku protiv džihadističke organizacije IS.

Nad Sirijom u napadima na položaje IS-a također sudjeluju, pored Typhoona, također zrakoplovi Tornado britanskog RAF-a te pored ruskih SU-34, također i ruski zrakoplovi Mig-29

No, Saveznička koalicija (za razliku od ruske i sirisjske strane koji nikad nisu priznali ubijanje civila, makar postoje dokazi za to) priznala je medijima da je od 2014. godine odgovorna za pogibiju šest stotina i dvadeset i četiri civila, navodi u izvješću objavljenom početkom kolovoza ove godine. Neke organizacije misle da je taj broj puno veći.

Takozvana Islamska država (IS) je sa svih strana pritisnut u svojim uporištima u Sirijskoj Arapskoj Republici i u Republici Iraku, zbog većeg broja ofenziva koje su pokrenule Saveznička koalicija i iračke snage s jedne strane te sirijsko-ruske snage s druge strane, kao i razne skupine što sudjeluju u sukobu. (Theo Ljubić, Reuters, SOHR)

 

Share This Article