Život s Vlastom: Iskreno i odano prijateljstvo je rijetkost poput dragulja, stoga ga tako i čuvajte

Piše: Vlasta Janton

Možda ne znate koja je njezina omiljena boja, ili najdraže jelo, ali ono što vam je sasvim jasno je to da ona uvijek osjeti trenutak kada vam je potrebna. I kada vi šutite, i kada kažete kako je sve u redu, ona savršeno dobro zna da tek tada ništa nije u redu. Ona je ono što bi svatko od nas trebao imati, svoju najbolju prijateljicu.

Imati nekoga na koga se uvijek možeš osloniti, tko je s tobom u tvojim najtežim trenucima, a itekako i u onim sretnim, je veliko životno bogatstvo. Znati da nisi sam, u trenucima kada se raspadaš od bola, ili u trenucima kada doživiš ogromnu sreću, tek tada osjetiš ogromnu zahvalnost. Zahvalnost što tako posebna osoba postoji u tvom životu.

Kažu da tek u nesreći vidiš tko ti je najbolji prijatelj. Ja bih ipak više rekla da se tek u sreći još više vidi tko ti je najbolji prijatelj. Jer, ima ljudi koji se vesele tvojoj nesreći i glume da su uz tebe da bi se nahranili tvojom boli. Dok oni zaista pravi, iskreni prijatelji skaču s tobom u tvojim najsretnijim trenucima, i bez glume se vesele zajedno s tobom, kao da su oni sami doživjeli taj iznenadni val sreće.

Da, veliko je bogatstvo imati pravog prijatelja, netko ih ima par, netko jednog, ali ima i onih i koji nemaju uz sebe pravog iskrenog prijatelja, nekog na koga se mogu uvijek osloniti.

Tvoj prijatelj je tvoj najbolji psihijatar, poznaje te bolje od ikoga, njegovi savjeti su zlata vrijedni. Najbolje od svega je što pravom prijatelju uvijek možeš iskreno reći sve što te muči, što osjećaš, čemu težiš i on te neće osuđivati. Reći će ti možda stvari tipa “Glupa si, to ti je bezveze, razmisli još jednom jer ti odluka nije normalna” i tome slično, ali to sve samo zato jer želi da si ti sretna osoba, želi ti dobro. I tim svojim dobronamjernim savjetima spašava ti glavu, u trenucima kada ti racionalno ne možeš gledati svijet.

Zasigurno ti nije prijatelj osoba koja ti u svemu povlađuje, koja te nikad ne kritizira, i koja čini sve ono što bi tebi bilo po volji. Pravi prijatelj će učiniti sve da ne napraviš od sebe budalu, napravit će sve da uspiješ u nekom poslu, biti će ti potpora, oslonac u najtežim trenucima. Vikat će na tebe, ali se i smijati, reći ti kako si smiješna u tim trapericama, kako u tim cipelama hodaš kao patka. Ali nikada iz zle namjere.

Budite zahvalni na pravim prijateljima koji hodaju uz vas kroz život, oni su vaša stijena, vaš dobar duh, vaša zraka sunca. Imali ste veliku sreću kada ste nagrađeni da uživate baš u njihovom prijateljstvu, jer ona prava su rijetka, čista kao rijeke, iskrene poput nevina djeteta. Čuvajte ih, jer i oni čuvaju vas.

Facebook Komentari