Lipa: Novosti, medij financiran novcem poreznih obveznika pokušava sabotirati i diskreditirati demokratski proces hrvatskih poreznih obveznika

Novosti, medij financiran novcem poreznih obveznika pokušava sabotirati i diskreditirati demokratski proces hrvatskih poreznih obveznika, tih istih od čijeg novca Novosti žive. Pod naslovom: “Lipino crnilo“, podnaslova: „Lipina prevara“ navode u najnovijem broju od 17.8.2017. sljedeće:

“Među 140.000 imena, peticiju udruge Lipa, koja je bila jedan od presudnih razloga za odgađanje poreza na nekretnine, potpisali su i Joca Amsterdam, Franjo Tuđman, papa Franjo i Jon Bon Jovi. Naš Hrvoje Šimičević je već na malom uzorku utvrdio čitav niz takvih primjera, što pokazuje da organizatori nisu poduzeli ni osnovne preventivne korake protiv prevare”.

Lipa odlučno odbacuje sve neosnovane optužbe Novosti i proziran pokušaj da se obezvrijedi informativna peticija protiv poreza na nekretnine koju je do danas potpisalo gotovo 140.000 građana on-line i više od 5.000 off-line. Potpuna je laž da se radi o prevari. Sama peticija, kao primjer građanske i demokratske akcije pokrenuta je u dobroj vjeri, radi zaštite interesa svih poreznih obveznika te je iznijela čvrste i jasne argumente protiv uvođenja novog nameta što su prepoznali i podržali mnogi građani.

Takvi primjeri aktivnog i slobodnog iskazivanja mišljenja uvijek su nailazili na otpor i destrukciju od strane onih koji svoje građanske i Ustavom zajamčene slobode zloupotrebljavaju radi širenja nepovjerenja i diskreditacije udruga civilnog društva koje nisu bliske njihovoj političkoj opciji. U društvima koja su opterećena nasljeđima komunističke diktature ovakvi pokušaji sabotaže demokratskih procesa nisu novost, ali primjećujemo da u njima neki neskriveno uživaju.

Svjesni smo da nisu svi koji dođu na stranicu Lipe dobronamjerni, odbili smo i jedan hakerski napad zbog kojeg su web stranica Lipe i peticija bile nedostupne gotovo 24 h. Sve potpise na peticiju redovito pregledavamo i eliminiramo očigledne provokacije kojih je, dosad, bio zanemariv postotak.

Zbog toga, Lipa osnovano sumnja da su gore navedena imena planski ubačena uoči pisanja ovog teksta, jer su upisana u dva navrata i to 11.8. i 14.8. a što je vremenski nakon javnog istupa premijera Plenkovića u kojem je objavio da se odgađa primjena zakona, ali i samo nekoliko dana prije objavljivanja teksta u Novostima.

Naime, postavlja se pitanje na temelju čega su Novosti zaključile da se iza potpisnika peticije Alke V. iz Zagreba, Maje Š. iz Opatije, Joce A. iz Zagreba, Jadranke K. iz Zagreba, Severine V. iz Beograda, Kolinde G. iz Rijeke, Franje T. iz Zagreba kriju lažni potpisi Alke Vuice, Maje Šuput, Joce Amsterdama, Jadranke Kosor, Severine Vučković, Kolinde Grabar-Kitarović i Franje Tuđmana?

S obzirom da aplikacija za peticiju ima formu koja zbog zaštite osobnih podataka omogućava javnosti da vidi samo ime, prvo slovo prezimena i grad potpisnika, dok sve ostale podatke vidi samo – Lipa, može se zaključiti da su puni podaci o potpisnicima bili dostupni samo onima koji su ih upisivali ili da je došlo do neovlaštenog upada u bazu podataka Lipe nakon čega su ti – javnosti nedostupni podaci, dostavljeni Novostima.

S obzirom da Lipa nema saznanja da se dogodio neovlašteni upad u bazu podataka, ne bi nas čudilo da se ispostavi da je novinar Novosti sam upisivao „imena predstavnika estradno-političke elite“ kako bi narušio vjerodostojnost Lipine akcije ili pak samo da u „sezoni kiselih krastavaca“ i u nedostatku štiva koje bi ponudio svojim malobrojnim čitateljima popuni novo izdanje tjednika koji se financira iz državnog proračuna, dakle novcem poreznih obveznika, priopćili su iz Udruge Lipa.

Share This Article