Izvor iz HNS-a za Večernji list: Padne li ministrica Divjak, past će i Vlada

Iako je analiza natječaja za izbor Ekspertne radne skupine pokazala nepravilnosti, premijer brani Dijanu Vican, šeficu Povjerenstva odgovornu za provedbu natječaja.

Što se događa na relaciji premijer Andrej Plenković – ministrica obrazovanja Blaženka Divjak i je li kurikularna reforma, zbog koje se u zadnje dvije godine dva puta žestoko prosvjedovalo na hrvatskim ulicama, ponovno dovedena u pitanje?
Sudeći po izjavama premijera i ministrice zadnjih dana, očigledno je da sukob tinja i da je veliko pitanje kako će se situacija rasplesti.

Znakovito je da je u medije procurila analiza Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta o natječaju za odabir Ekspertne radne skupine za provođenje kurikularne reforme (ERS), a prema kojoj je, između ostaloga, napravljen niz propusta prilikom imenovanja Jasminke Buljan Culej za šeficu ERS-a.

Isto se tako zna i isto je tako znakovito da je premijer Andrej Plenković stao u obranu šefice svojeg Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu strategije obrazovanja Dijane Vican, a koja je izravno odgovorna upravo za proces provedbe natječaja za izbor Ekspertne skupina koja je, po nalazu Ministarstva, provedena aljkavo i čiji odlazak s mjesta šefice Povjerenstva želi ministrica.

– Dijana Vican odlično radi svoj posao, ima moju potporu. Povjerenstvo ima zadaću da do 8. rujna pripremi usuglašeni nacrt akcijskog plana provedbe strategije. Sve su ostalo špekulacije – kazao je premijer te dodao kako “vidi da neki interni dokumenti cure po medijima” te je poručio ministrici Blaženki Divjak da očekuje da pronađe njihova distributera medijima.
– Ministrica analizu nije pustila u medije niti joj odgovara što je to izišlo van. Tko joj je smjestio i s koje strane, to je pitanje – kaže za Večernji list izvor blizak ministrici. Da nema veze s objavom analize, tvrdi i sama ministrica Divjak koja je kazala kako je Ministarstvo nije objavilo jer se radi o internom dokumentu koji nije završen jer se na njega nije očitovalo Posebno stručno povjerenstvo koje je natječaj provodilo.

– Nadam se da će se Posebno stručno povjerenstvo očitovati kako bi se situacija što prije razjasnila – kazala je Divjak.
Oglasila se i sama šefica Povjerenstva Dijana Vican koja je za N1 poručila da je zgrožena i zaprepaštena količinom neistina objavljenih u medijima o njoj i njenim kolegama te je otkrila i da je putem odvjetnika zatražila zaštitu svojih prava i interesa.

Bit će zanimljivo vidjeti i kako će se u cijeloj situaciji postaviti HNS, stranka iz čije je kvote u Vladu i stigla nestranačka ministrica Divjak i koja je upravo reformom obrazovanja branila svoj iznenadni ulazak u Vladu. U ponedjeljak su se oglasili priopćenjem u kojem stoji da im je fokus isključivo na predanosti reformi obrazovanja, a nipošto ne na pojedincima. A to neki iščitavaju i kao poruku da neće pošto-poto stajati iza svoje ministrice, posebice ako bude i dalje inzistirala da s čela Povjerenstva ode Dijana Vican, a da ona bude ta koja će je na toj poziciji zamijeniti.

Izvor Večernjeg iz znanstvenih krugova koji se bavi kurikularnom reformom kaže da je situacija vrlo nezgodna, da je ministrica dovedena u pat-poziciju i da ne vidi načina kako bi se ova kriza mogla prevladati osim da Dijana Vican u konačnici ipak ostane na čelu Povjerenstva jer će je se premijer teško odreći. No drži da bi svakako trebalo ponoviti natječaj za Ekspertnu radnu skupinu jer premijer ne bi trebao braniti nešto što je provedeno loše i potom pokušati te dvije opcije nekako pomiriti. To bi, kaže, mogao biti jedan kompromis i možda i jedina šansa da reforma ne umre.

– Padne li ministrica, past će i Vlada – kaže izvor Večernjaka iz HNS-a koji podsjeća da je upravo kurikularna reforma bila ključni element zbog kojeg je stranka i ušla u Vladu.

Share This Article