Dubrovnik ruši rekorde, ali puca po šavovima, Franković spreman žrtvovati milijune da očuva grad

Rušeći turističke rekorde, Dubrovnik ovih dana “puca po šavovima”!

Nakon što je u četvrtak “preživio” više od devet tisuća gostiju sa čak sedam kruzera, zbog čega je promet bio paraliziran, a nakon toga i više od 5000, koliko ih je u petak stiglo s dva kruzera, ništa bolja situacija nije bila ni u subotu, kada je uplovilo pet putničkih brodova s više od 6000 posjetitelja.

Prometni čepovi bili su u cijelom gradu, unatoč trudu policije da regulacijom na križanjima ubrza promet, posebice prema povijesnoj jezgri.

Unutar zidina preko prepunog Straduna, dugog 300 metara, hodalo se i do 40 minuta. Da nije problem samo u kruzerima, govori čep koji je u četvrtak kasno navečer nastao u vratima od Pila na ulazu u povijesnu cjelinu.

Uska gradska vrata

Uska gradska vrata nisu bila dovoljna za sve one koji su željeli ući, odnosni izići iz Grada, pa su prolazak pješaka na kraju morala regulirati dva policajca.

Još od zadnjeg mandata gradonačelnice Dubravke Šuice, koja je 2008. godine pozvala građane da ostanu doma zbog dolaska velikog broja gostiju sa kruzera koji se iz gruške luke do povijesne cjeline prevoze autobusima, gradske vlasti pokušavaju smanjiti broj putničkih brodova koji uplovljavaju u Dubrovnik ili barem njihove dolaske disperzirati kroz cijeli tjedan.

Bivši gradonačelnik Andro Vlahušić, za čijeg je mandata UNESCO dao preporuku da broj posjetitelja u povijesnoj jezgri ne smije biti veći od 8000 u jednom trenutku, pokrenuo je projekt brojača gostiju preko gradskih kamera.

Njegova gradska uprava enormno je povećala i cijene zaustavljanja turističkih autobusa na platou Pila, koje su na kraju dobile i sudski epilog, no broj posjetitelja tek se neprimjetno smanjio.

I to ne zbog poteza gradskih vlasti, već zbog činjenice da je Dubrovnik postao “domaća” luka Europske unije u kojoj kruzerske kompanije ne mogu “izbiti” porez od usluga koje daju na brodovima.

Zato od ulaska Hrvatske u EU dio kruzera preskače Dubrovnik te uplovljava u crnogorski Kotor, no da je grad još uvijek primamljiva luka govori podatak da su u odnosu na 2015. prošle godine uplovila 54 kruzera više, odnosno njih 529 koji su doveli 799.916 turista.

Teško je kontrolirati

I novi dubrovački gradonačelnik Mato Franković također je odlučan smanjiti broj posjetitelja s kruzera i pritisak na povijesnu cjelinu.

Nakon što su se britanski mediji raspisali da Dubrovniku zbog prevelikog broja gostiju slijedi propast, Franković je za The Telegraph u petak izjavio kako će po svaku cijenu Dubrovčanima u ljetnim mjesecima osigurati kvalitetniji život jer je situacija s kruzerima izmaknula kontroli.

– Ovo se ne može ni planirati ni kontrolirati. Trenutno najviše problema imamo četvrtkom, petkom i subotom, kada u grad pristaje najviše kruzera. Ne možemo dozvoliti da od osam ujutro do dva poslijepodne u Dubrovniku imamo šest kruzera, a iza toga niti jedan – ističe za The Telegraph Franković, dodajući da istovremeni dolazak tolikog broja posjetitelja ruši kvalitetu Dubrovnika.

Dubrovački gradonačelnik namjerava disperzirati dolazak kruzera kroz cijeli tjedan čime bi se, kaže, smanjile gužve i siguran je da će time putnici s brodova biti zadovoljniji.

Iako je svjestan da će zbog toga u idućim godinama Dubrovnik izgubiti milijune eura, uvjeren da će dugoročno grad biti na dobitku, a prve mjere najavljuje već iduće godine.

No sasvim sigurno mijenjanje rasporeda uplovljavanja kruzerske kompanije, s obzirom na kompleksnost planiranja ruta i koordinacije sa drugim lukama na Mediteranu, neće baš dočekati raširenih ruku, piše Slobodna Dalmacija.

Facebook Komentari